back to top

Važnost igre za dijete

dječja igra

Igra je nezaobilazan dio dječjeg razvoja i iz kvalitete djetetove igre može se predvidjeti koliko će dobro učiti u školi. Onemogućavanje djeci da se igraju može imati ozbiljne posljedice na njihovu sposobnost komuniciranja.

Igra je svakom djetetu glavni oblik učenja novih stvari i uvježbavanja novih vještina u bezbrižnom okruženju. Kroz igru uče razgovarati s ostalom djecom u opuštenoj sredini i otkrivaju kako se uspostavljaju odnosi, uče razumijevati druge i stvarati suradništvo. Igra može također biti sredstvo pomoću kojeg djeca kompenziraju tjeskobe i frustracije s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Gledajući svoje dijete kako se igra i igrajući se s njim, možete ući u njegov svijet i vidjeti što se tamo događa.

Velik dio dječje igre čini oponašanje života koji vide oko sebe. Ovo može biti “stvaran život” (igranje kućanstva ili doktora) ili svijet fantastike koji je pod utjecajem priča iz njihove vlastite bogate mašte. No, glumljenje princeza ili istraživača džungle bit će pod utjecajem svijeta oko njih i načina na koji ga oni doživljavaju – oni vam daju do znanja na koji način doživljavaju ponašanje ljudi oko sebe.

Igra pretvaranja da su netko drugi u predškolskoj dobi predstavlja indikator o sveopćoj kvaliteti njihovog prilagođavanja i o njihovoj socijalnoj kompetenciji. Ovakva vrsta igre također predstavlja ogledalo u kojem se odražava vaš vlastiti život.

Prije nego što nastaje sramežljivost od nastupa pred razredom i dijete postane svjesno neugode, djeca su prekrasno kreativna u pjevanju, plesanju i umjetničkom izražavanju. Ohrabrujući ih u ovakvim aktivnostima možete im stvoriti dragocjen temelj za izražavanje njihovih osobnosti i iskazivanje snažnih emocija. Kao i u igri oponašanja, vaše će se dijete služiti svim kreativnim sredstvima kako bi izrazilo svoj svijet. Primjerice, iz crteža njihove obitelji možete iščitati njegov stav o vlastitoj obitelji.

Do dobi od 4 godine vaše bi dijete trebalo pokazivati znakove zainteresiranosti za igranje s ostalima, biti u stanju surađivati i izmjenjivati se s ostalima i moći planirati kako će iskoristiti svoje vrijeme za igru. Ako ovo ne može postići, vrlo vjerojatno nije dovoljno razvilo sposobnost igranja. Što ranije počnete djelovati, veća je vjerojatnost da to ispravite. Morat ćete mu nastaviti stvarati što je moguće više prilika za igru i igrati se s njim kad god to zatraži od vas.

Igrajući se s ostalima oni će početi učiti o dijeljenju i suradništvu i o postizanju uspjeha kao dio nekog tima. Kroz igru s ostalom djecom počet će učiti o izmjenjivanju u nečemu, kao i davanju i uzimanju. Druženje kroz pjesme  i brojalice također pomaže izgrađivanju ideje da se može uživati kad se nešto čini s ostalima.

  Razvoj empatije kod djece

Foto: amelaxa/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU