back to top

Vitamin D za bebe

Koliko ste upoznati s važnošću vitamina D za bebu? I koliko ste informirani o posljedicama koje bi se mogle dogoditi zbog nedostatka vitamina D? Vitamin D je jedan od najvažnijih hranjivih tvari za bebu. Vitamin D održava kosti zdravima i “krivac” je za opće dobro zdravlje. Također igra važnu ulogu u borbi protiv infekcija i osigurava da mišići, srce i mozak rade učinkovito. On jača imunološki sustav, poboljšava mišićnu i kardiovaskularnu funkciju, pomaže dišnom sustavu i promiče razvoj mozga, a neke novije studije su pokazale i njegovu bitnu ulogu u borbi protiv raka.

Za razliku od drugih vitamina, vitamin D može biti stvoren od strane ljudskog tijela. Izlaganje dovoljnoj sunčevoj svjetlosti dovodi do njegove sinteze u koži. S druge strane, nema hrane koja vam može pomoći u nadopunjavanju vitamina D u tijelu. Stoga se savjetuje redovita izloženost suncu s unosom dodataka, ako je potrebno.

Također, kada postoji dovoljna količina vitamina D, tijelo ga pretvara u hormon pod nazivom kalcitriol ili “aktivirani vitamin D”. On zauzvrat pomaže u reguliranju razine kalcija i fosfora te u mineralizaciji kostiju. Kada je ljudsko tijelo izloženo sunčevoj svjetlosti, dolazi do brojnih kemijskih reakcija.

Apsorbirana sunčeva svjetlost u koži pretvorena je u vitamin D i poslana je u jetru. Slično tome, kada svi izvori vitamina D uđu u tijelo, bilo u obliku hrane ili drugih dodataka, crijevo ih šalje u jetru. Nastaje tvar koja se zove 25 (OH) D, koja se šalje svim dijelovima tijela. I dok dopire do bubrega, pretvara 25 (OH) u aktivirani vitamin D. Dvije glavne uloge aktiviranog vitamina D su: upravlja kalcijem u krvi, crijevima i kostima te pomaganje stanicama cijelom tijelu da komuniciraju ispravno.

Nedostatak vitamina D

Često simptomi nedostatka vitamina D kod beba nisu vidljivi. Umjesto toga, oni mogu biti nejasni ili čak nespecifični. Opća razdražljivost ili plačljivost mogu biti jedini pokazivači. Ali to lako može proći nezapaženo. Stoga, pripazite na neke od ovih simptoma kod bebe.

Za razliku od zdravih beba, proces srastanja kostiju lubanje koji započinje odmah nakon porođaja ograničen je u dojenčadi koja imaju nedostatak vitamina D. To rezultira neuobičajeno mekim vlasištem kod djeteta. Iskrivljena kralježnica može biti znak deformacije kostiju bebi. Bebe su sklonije infekcijama i nekim bolestima kada imaju akutni nedostatak vitamina D. Naročito su respiratorni poremećaji vidljivi kod takvih beba. To se događa zbog slabih mišića u prsima i mekog rebra.

Niti kasnije, nedostatak vitamina ne može se u potpunosti riješiti ni najboljom prehranom. Dovoljna izloženosti sunčevoj svjetlosti, bogata prehrana namirnicama u kojima se nalazi vitamina D, s propisanom dozom kapi kalcija samo može pomoći u održavanju nedostatka. Zato mislite na vrijeme, poslušajte pedijatra i počnite primjenjivati dnevnu dozu vitamina D on najranije dobi.

Foto: Pakhnyushcha/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma