back to top

Platnene pelene za bebe

Platnene pelene su definitivno bolje za bebinu kožu. Ništa osim prirodnih materijala ne bi smjelo dirati bebinu kožu. Prema istraživanjima, pelenski osip pojavljuje se češće kod jednokratnih pelena. Kod platnenih pelena do osipa može doći zbog ostatka deterdženta u peleni nakon pranja, a kod današnjih perilica rublja to je malo vjerojatno.

Iako pelena izgleda glomazno u odnosu na jednokratno pelenu djetetu to ni najmanje ne smeta. Platnene pelene niti najmanje ne sprečavaju daljnji rast i razvoj vašeg djeteta. Naprotiv, vaše se dijete u njima osjeća puno komotnije i slobodnije se kreće, osobito ljeti.

Za početak počnite s jednom do dvije platnene pelene. Isprobajte, kako vam se sviđa. Dodatno pranje rublja postane lakše s vremenom. Novorođenče potroši i do 12 pelena dnevno, ali što je dijete starije manje pelena mu treba tijekom dana. Ubrzo ćete uhvatiti rutinu mijenjanja pelena. Nemojte baš kupiti one najjeftinije.

Isto tako, neki roditelji uspiju i prenose platnene pelene s djeteta na dijete. Ako ste do sad koristili jednokratne pelene nemojte odmah pobacati sve stare pelene i kupiti hrpu novih platnenih. Ostavite jednokratne još uvijek za noć. Proces prilagodbe ovisi o tome koliko ste vi prilagodljivi i otvoreni za promijene.

Osim ekološke i zdravstvene strane, istraživanja su pokazala da djeca koja nose platnene pelene puno brže prelaze na tutu jer dijete odmah nakon nužde shvaća da je „mokro“ pa i brže povezuje obavljanje nužde s uporabom tute. Također, kada sve zbrojite i oduzmete, financijski se puno više isplati koristiti platnene pelene. Danas imate raznih modela i veličina, a najbitnije, možete ih koristiti i za drugo dijete.

Sad dolazimo do pranja i sušenja. Većina roditelja se žale na sušenje platnenih pelena tijekom zime. Da, ima malo više posla oko odlaganja iskorištenih pelena, njihovog pranja i sušenja, ali većina roditelja se složila da im je to s vremenom postalo toliko rutinski i ne smeta im.

  Svađa između braće

Pelene su nakon pranja čiste. Neke mrlje, kao i kod ostale odjeće odlaze tek nakon nekoliko pranja. Dok god je pelena oprana, vi je možete koristiti.

I na kraju moramo spomenuti da su jednokratne pelene i teret za naš okoliš. Prvo, tijekom proizvodnje, plastika i kemikalije koje se koriste i nastaju nakon zagađuju okoliš. S druge strane, pelene postanu ogromne hrpe otpada, jer nisu bio razgradive. Danas neki proizvođači proizvode pelene koje se djelomično razgrađuju, ali još uvijek ostaje dio materijala koji se ne može razgraditi u vodi i tlu.

Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU