back to top

Zašto je dobro piti kavu

Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez kave, a ni dan bez koje kavice. Kava je ritual koji nam je mnogima omiljen jer je sinonim za opuštanje i čašicu razgovora, pogotovo ženama. Još kad saznamo sve blagodati toga omiljenog napitka, neće nam biti kraja!

Kava se dobiva od biljke kavovac koja je podrijetlom iz Etiopije. Glavni sastojak kavovca je kofein, zbog kojega nam kava i je tako draga, jer nas razbuđuje.

Naime, kofein zaista sadrži poticajna i antiseptička svojstva, pa potiče aktivnosti svih najvažnijih organa ljudskog tijela. Eto, zašto smo prije jutarnje kave kao zombiji 🙂 Zanimljivo je da sadržaj kofeina u kavi nije stalan, već se kreće od 0.6% do 3%, a prženjem kave ga se upravo smanjuje.

Osim što nas kofein održava budnima, istraživanja su pokazala da pojačava sposobnosti sluha i vida. No, postoji još razloga zašto je kofein dobar, a jedan od njih je jer ublažava morsku bolest i povraćanje. Zato ako putujemo brodom, najbolje je pijuckati kavu, kako bi lakše podnijeli vožnju.

Često smo puta bili na vjenčanjima ili nekim svečanim prigodama, gdje je bilo hrane u izobilju. Nakon toga se gotovo uvijek služi kava. No, nije ni to isključivo zbog “gušta”, već ima svoju zdravstvenu pozadinu. Nakon što se najedemo
normalna reakcija našeg organizma je pad krvnog tlaka, a kava je ta koja ga podiže prema normalnoj vrijednosti. To je posebno dobro znati starijim ljudima koji često imaju problema s kardiovaskularnim sustavom.

Ako smo nekom prilikom popili koju čašicu više, kava nam itekako dobro dođe jer djeluje u liječenju glavobolje. Često je sam kofein i sastojak lijekova protiv migrene, pa čak ga se koristi kao poticajno sredstvo, stimulans, u sprečavanju kome koja se javlja u slučaju trovanja narkoticima.

  Zdrava zamjena za kavu

Kofein je sve češće i sastojak krema koje potiču razgradnju masnih nakupina na tijelu, raznih anticelulitnih preparata. No, ipak osobe koje su trudne ili doje bi trebale izbjegavati kavu.

Unatoč svim ovim dobrim stranama kave, ne bi smjeli popiti više od dvije dnevno, jer previše kave može uzrokovati uznemirenost, pojačane otkucaje srca ili nesanicu.

Sada kada smo istjerali na čistac da je kava zapravo zdrava i dobra za naš organizam, bez grižnje savjesti možemo napraviti omiljeni napitak ili otići u kafić, te uživati u terapiji kavom 🙂

Foto: emsago/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU