back to top

Zrelost djeteta za školu

Da djeca prebrzo rastu shvatite onog trenutka kada već trebate početi razmišljati o upisu u školu. Polazak u školu definitivan je raskid s razdobljem ranog, bezbrižnog djetinjstva te kod djeteta pobuđuje oprez, strah i nesigurnost, ali s druge strane to je razdoblje puno izazova i novih stvari.

U Hrvatskoj je usvojen i na snazi propis po kojem se u školu upisuju sva djeca koja su do 31.3. navršila 6 godina života. No, roditelji su često u nedoumici je li njihovo dijete dovoljno zrelo za školu ili je još previše zaigrano za početak jednog “ozbiljnijeg” života kojeg nosi školsko doba naspram onog vrtićkog!

Izraz “zrelo za školu” označava stupanj djetetova psihičkog i fizičkog razvoja u kojem je ono sposobno svladati zadaće što ih osnovna škola postavlja. Obično se govori o zrelosti na tri razine; fizičkoj, intelektualnoj i emocionalno-socijalnoj.

Prije škole, vaše dijete morate odvesti na pregled koji obavlja tim koji se sastoji od školskog liječnika, pedagoga, psihologa, defektologa te učitelja. Svaki od njih će napraviti svoj dio komisijskog posla s vašim djetetom. Prilikom pregleda tako se određuje stupanj tjelesne razvijenosti i uhranjenosti u odnosu na dob i populaciju vršnjaka. Daleko je važnije to što se utvrđuje postoje li bilo kakve bolesti ili poremećaji koji bi mogli ometati razvoj, školovanje i napredak u školi. Intelektualna zrelost podrazumijeva razvijenost psihičkih funkcija kao što su opažanja, pamćenje, mišljenja, što je temelj svakog uspješnog učenja.

Ako dijete opteretite prerano, učinak neće biti dobar, ali ako se s određenim zadaćama započne prekasno, dijete neće imati dovoljnu motivaciju i ono opet neće biti zadovoljno.

Kako generacija koja se upisuje u prvi razred obuhvaća gotovo jednogodišnji raspon dječje dobi, neka će djeca na početku školske godine imati i sedam, a neka tek šest godina. Neka su djeca iste dobi potpuno zrela, a neka jednostavna nespremna za zadaće koje će im biti postavljene.  Stoga, ako je vaše dijete među najmlađima u školskoj generaciji i dvoumite se oko upisa u prvi razred, otvoreno razgovarajte s liječnikom jer je on tu zbog vas!

  Polazak djeteta u školu

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU