back to top

Ljekovitost mladog luka

Iako smo mladi luk navikli jesti samo uz dobar komad mesa, najčešće na nekakvim slavljima ili za blagdane, zbog njegove velike ljekovitosti, trebali bismo ga jesti puno češće. Neugodan zadah iz usta trebao bi nam biti najmanji problem kada znamo da njime možemo znatno poboljšati cjelokupno zdravlje.

Mladi luk apsolutno je bogat raznim vitaminima i ostalim nutrijentima. Prije svega sadrži velike količine vitamina K, čak 22% dnevne preporučene doze. Ovaj vitamin značajan je za rast, razvoj i zdravlje kostiju, baš kao i bakar, kojeg također sadrži, a koji je zaslužan za zdravlje zglobova. Zbog toga luk kao namirnica utječe na sprječavanje osteoporoze i smanjuje mogućnost loma kostiju.

Ovo povrće sadrži i velike količine vitamina A i C. Vitamin A očuva zdravlje očiju, jer je važan za proizvodnju rodopsina, proteina koji omogućava mrežnici oka da upija svjetlost. Zbog toga on sprječava noćno sljepilo i ostale vrste slabovidnosti. Vitamin C, s druge strane, posebno je važan, između ostalog, za detoksikaciju organizma.

Mladi luk sadrži i različite oblike vitamina B, poput folne kiseline, tiamina i riboflavina, koji čuvaju općenito čovjekovo zdravlje jer pomaže odražavati imunitet tijela jakim. Ovi vitamini jačaju stanice i čuvaju ih od oboljenja od raka. Vitamin E iz mladog luka odličan je za kožu. Pomaže u održavanju i stvaranju kolagena, koji kožu čini čvrstom, elastičnom i smanjuje nastajanje bora. Pomaže i u hidrataciji kože i ublažava štetno djelovanje UV zračenja iz sunca.

Mladi luk je jaki antioksidans zbog sastojka kvercetina, kojim pozitivno djeluje na sprječavanje i liječenje upala i alergija. Sadrži i veliki postotak vlakana, zbog čega je odličan za probavu. Upravo se zbog toga najčešće jede uz meso, kako bi pomogao u njegovom probavljanju.

Luk, između ostalog, smanjuje kolesterol u krvi, čuva krvne žile i njihovu elastičnost, pa smanjuje mogućnost od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti, među kojima je i srčani i moždani udar. Dobar je i za kosu, jer njegovi minerali potiču njenu rast i održavaju je čvrstom.

Zbog svega ovoga ne možemo poreći da je mladi luk vrlo ljekovita namirnica koja zaslužuje značajni mjesto u medicini i kozmetici. Nije samo ukusna, već svojim djelovanjem pozitivno djelujete na cjelokupni organizam. Iako je odličan i nakon termičke obrade, najbolje djelovanje ima kada se jede sirov.

Pri konzumaciji nemojte baciti ni njegove zelene dijelove. Od njih možete raditi obloge za smirivanje natečenih nogu ili upalu grla i sinusa.

Foto: Vidor/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU