Što je emocionalna inteligencija

Budući da stres u svakom slučaju ima jak emocionalni sadržaj, razumno je pretpostaviti da u ovladavanju stresom uvelike može pomoći sposobnost emocionalnog razmišljanja! Iako možda na prvu zvuči besmisleno i neshvatljivo kako se to može razmišljati emocijama, zapravo je vrlo jednostavno!

Mi ne razmišljamo emocijama nego smo programirani da reagiramo emocionalno. Bolesnici kojima je moždani udar isključio centar za emocije više ne mogu donositi razumne odluke. Ljudskim bićima taj centar za emocije je potreban za donošenje razumnih odluka. Emocionalna inteligencija može se zapravo smatrati oblikom rješavanja problema u stresnim razdobljima.

Kako biste se lakše uhvatili ukoštac sa stresom, emocionalnu inteligenciju može se razdvojiti na četiri sposobnosti ili vještine.

Identificiranje emocija

Jasno utvrdite što osjećate, a da biste to znali, potrebno je zaviriti ispod površinskih reakcija. Ako ste, npr. ljubomorni na nečiji uspjeh, zapitajte se jeste li uistinu ljubomorni ili ste možda uznemireni zato što niste postigli ono što ste željeli. Jednom kada otkrijete pozadinu svake svoje negativne emocije, bit će vam puno lakše suočavati se s takvim osjećajima. Osim toga, bolje ćete spoznati kakvi ste zapravo, što vam smeta i što vas muči.

Ublažavanje emocija

Kada se u vama uzburka više različitih osjećaja, razmišljajte s različitih stajališta kako biste lakše razriješili svoje probleme. Utvrdite prepreke koje stoje pred vama i smislite kako biste ih mogli zaobići, umjesto da dopustite da vas neki jak i intenzivan osjećaj, kao što je npr. ljubomora, skrene s puta.

Razumijevanje emocija

Morate shvatiti da emocije nisu crno-bijele kao papar i sol, te da mi doživljavamo komplicirane i međusobno povezane osjećaje. Osim toga, možemo naučiti razumjeti, pa čak i promijeniti emocije drugih.

Ovladavanje emocijama

Ta se vještina ne odnosi na to da prikrijete suze dok ne stignete do kupaonice nego vam omogućuje da odredite je li neka emocija prikladna kako biste mogli rješavati probleme koji izviru iz emocija. Sljedeći put kad osjetite ljubomoru, bit ćete u stanju brže zauzdati tu emociju i bolje ovladati svojim osjećajima i postupcima koji iz njih izviru.

Jednom kada učvrstite temelj kontroliranja svojih stresova, bit ćete sposobniji konkretnije se pozabaviti problemima, jer kao što i sami znate, negativni osjećaji užasno iscrpljuju!

Foto: GTeam/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU