back to top

Ljekovitost češnjaka

Prva asocijacija na češnjak je neugodan zadah, koji nitko od nas ne voli osjetiti kod svog sugovornika. No, češnjak je puno više od te, ne baš pozitivne, asocijacije. Prevenira mnoge bolesti i preporučuje ga se konzumirati u što većim količinama. Zato ga krenimo dodavati u što veći broj jela i salata. Što se više puta nađe u našem tanjuru, to će nam imunitet biti čeličniji.

Češnjak se sastoji od stabljike i lukovice. Dio koji se jede je lukovica, koja se sastoji od 10 do 15 češnjeva, a svaki od njih posebno “zapakiran”, tj. obavijen bjelkastom papirastom ovojnicom koja se ne jede. Osim što su dio prehrane, lukovice se upotrebljavaju u farmaceutske svrhe, za dobivanje praškova i tintura.

Ljekovitost češnjaka

Kad zdrobimo svježi češnjak, oslobađa se glavni aktivni sastojak-alicin. Lukovica sadrži i flavonoide koji su djelotvorni jer ubijaju stanice raka. Najčešća upotreba češnjaka je protiv glista u crijevima, te za liječenje probavnih i dišnih problema, gdje češnjak ima antiseptički učinak.

Kod oslabljenog imuniteta češnjak je itekako od pomoći, pa konstantna konzumacija češnjaka podiže obrambenu sposobnost organizma, koja mu je potrebna osobito u zimskim mjesecima, kad smo skloniji virozama i bakterijama koje vrebaju u zraku oko nas.

Što se tiče glavnog problema češnjaka, a to je zadah, i to ima svoje objašnjenje. Naime, za neugodan zadah zaslužne su sumporne tvari koje se brzo oslobađaju od njega, ali i za to postoji prirodno rješenje; grickanje peršina oslobađa daha po češnjaku.

Češnjak je učinkovit i pri smanjivanju masnih naslaga na stijenkama krvnih žila te smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, što ujedno sprječava i dobivanje srčanog udara, što je od velike koristi za starije ljude kao i one koji imaju problema s prekomjernom težinom.

  Divlji šipak – ljekovita svojstva i uporaba

No, ni tu ne prestaju sve pozitivnosti koje nam daje ova mala bijela lukovica, jer češnjak može širiti srčane krvne žile pa pomaže u sprječavanju pojave angine pektoris, te smanjuje krvni tlak.

Češnjak nema baš nikakve negativne strane, niti njegova konzumacija može uzrokovati neku negativnu nuspojavu, pa ga bez ikakvog straha mogu konzumirati i trudnice i dojilje.

Foto: saavem/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU