back to top

Holistička stomatologija

Holistička stomatologija usko je povezana s organima ljudskog tijela, pa je tako svaki zub određen povezanošću s organima ljudskog organizma, jer su upravo oni smješteni na akupunkturnim meridijanima.

Zubi mogu utjecati na protok energije koja kruži u našem organizmu, pa svaki kvaran zub može našteti i naše organe. Znači, oboljenje jednog zuba nije bol samo tog zuba, već putem meridijana i krvotoka može oštetiti i druge organe u ljudskom organizmu.

Tako npr. prednje zube povezujemo s mokraćnim kanalom, koljenima, reproduktivnim traktom i problemima s bubrezima, gornje i donje kutnjake povezujemo s prsnim košom, umnjaci se povezuju s radom srca itd. Holistički zubari također su mišljenja da se takvim načinom liječenja zuba mogu riješiti neki određeni zdravstveni problemi, kao što su bolovi u leđima i to uz modifikaciju jednostavne okluzije zuba.

Za naš organizam, prema holističkom pristupu, veliku opasnost predstavljaju devitalizirani, odnosno tzv. mrtvi zubi, kojima je odstranjen središnji dio, te tako predstavljaju opasnost za izbacivanje toksina iz tog područja, pa čak i kroničnih bolesti.

Za razliku od holističkog pristupa, koji preporučuju vađenje takvog zuba, jer ih smatraju “mrtvim organima” i koji dalje nastavljaju proizvoditi toksine, stomatolozi će se boriti za svaki takav zub. Holistička medicina se suprotstavlja materijalu koji se u stomatologiji upotrebljava, a to je amalgam od žive za koji tvrde da on ispušta toksine koji direktno odlaze u organizam. Istina nisu to velike količine, ali tijekom godina i te male količine mogu prouzrokovati i loše utjecati na organe, te tako stvarati upalne procese, a da ni sami nismo svjesni razlogom tome.

Danas je u mnogim zemljama zabranjeno koristi amalgam od žive, jer živine pare neprestano izlaze s površine amalgama i tako dospijevaju u organizam naših organa, a češće se to dešava prilikom žvakanja ili kod škrgutanja zubima.

  Pravilna njega zubi

Recimo da je holistička medicina slična klasičnoj stomatologiji, samo što se u holističkoj medicini primjenjuju samo biokompatibilni materijali, a svi proizvodi koji bi mogli nadražiti sluznicu ili koji su toksični, zamjenjuju esencijalnim uljima i to onim esencijama koja imaju protuupalna svojstva radi lakšeg zacjeljivanja rana ili dezinfekcije.

I stomatologija se razvijala na područja liječenja zuba i proučavanju istog kao zasebnog dijela ljudskog organizma. Stoga su razvijene mnoge raznovrsne terapije i tehnike, razni alati, medicinska pomagala, kao i aparati, te zahvaljujući tim dostignućima, pacijenti iz ordinacija izlaze bez bolova, sa smiješkom i već nakon par sati spremni su za konzumaciju hrane, naravno ako se to radi o manjem zahvatu na zubu ili vađenju.

Najveći saveznik u ovoj vrsti medicine stvara karijes koji se može duže vrijeme zadržavati na zubu i to čak neprimjetno za oko, a on može biti i uzrokom kvarnog zuba.

Slijedi parodontoza uslijed čega dolazi do ispadanja zubiju i na kraju zubni kamenac.  Zato usnu šupljinu i higijenu zubiju treba održavati uredno, svaki dan ujutro i prije spavanja, zube treba četkati mekanom četkicom s uporabom zubne paste. Poželjno je i jezik iščetkati, jer on je zaslužan većim dijelom za stvaranje zubnog kamenca.

Ako se četkicom ne mogu skinuti tvrdokorne naslage između zubiju, upotreba zubnog konca može pomoći, a ako i to ne pomogne, onde ne preostaje drugo već posjetiti zubara. Poželjno bi bilo barem dva puta godišnje obratiti se zubaru da napravi uvid i ako je potrebno napraviti tretman na njima.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU