back to top

Kako prepoznati dobru lubenicu

Lubenice nam počinju stizati u trgovine i prije nego je njihova sezona. Kako onda znati koja je lubenica stvarno zrela i sočna i kako je izabrati? U nastavku vam donosimo neke od znakova pomoću kojih ćete prepoznati zrelu lubenicu, te uz koje ćete uživati u njenoj slatkoći.

Lubenice su uvijek poželjno voće koje malo tko ne voli imati u svom domu i u svojim ustima. No, problem je što se lubenice počinju prodavati i onda kada još nije njihovo vrijeme. Lubenice koje se počinju prodavati prije ljeta, su lubenice kojima je to vrijeme prerano, pa osim što nisu zrele, prodavači povise njihovu cijenu.

Kada dođe njihovo pravo vrijeme, cijene na tržištu se smanjuju, a vi ne morate više biti toliko oprezni prilikom odabira lubenice, jer rijetko koja u svojoj sezoni neće biti slatka. No, nije uvijek svaka lubenica jednako sočna i zrela, takvu lubenicu ćete morati sami znati prepoznati.

Prilikom kupnje lubenice, poslužite se s tri trika. Prvi trik glasi, da lubenicu koju odlučite kupiti prvo dobro pregledate, što znači da lubenica koja je zrela treba imati tamnozelenu boju te bi trebala imati na sebi prirodni ožiljak. Isto tako bilo bi dobro kada bi pomirisali njenu peteljku, koja ako ima miris trave, znači da je zrela.

Isto tako prilikom pregledavanja lubenice koju želite kupiti, pregledajte stanu na kojoj je lubenica ležala u zemlji. Ako je strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji žute boje, znači da je dovoljno dugo bila na suncu, što znači da je sočna i zrela, a ako je strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji svijetlo zelene boje, znači da je prerano ubrana i da nije zrela.

  Valerijana za smirenje

Težina lubenice će vam isto puno reći o njezinoj zrelosti pa tako lubenica treba biti teška onoliko koliko je velika, a to ćete najbolje raspoznati ako je vi sami dignete u zrak. Ako je lubenica lagana, znači da se nije još dovoljno napunila vodom, što znači da nije zrela.

Kuckanje lubenice vam isto može otkriti njezinu zrelost, pa tako duboki i šuplji zvuk će vam reći da je lubenica u potpunosti zrela.

Foto: Steve Evans/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU