back to top

Arganovo ulje

Jedan od najboljih prirodnih saveznika naše kože i kose je arganovo ulje. Poznato je i pod nazivom marokansko ulje, tako da oni koji su bili u nedoumici je li se radi o istoj stvari napokon budu načisto s tim.

Arganovo ulje dobiva se od koštica koje se nalaze unutar ploda koji raste na visokom drvu arganu. Kao što mu ime i samo govori, radi se o stablu koje raste u Maroku. Proces dobivanja ulja je dosta težak i kompliciran, jer se male koštice melju i to sve ručnim procesom. Za oko 1 litru ulja potrebno je samljeti oko 100 kg koštica.

Arganovi oraščići mogu se koristiti i kao začin u kulinarstvu, no ipak je prvotna upotreba argana u obliku ulja.

Korištenje arganovog/marokanskog ulja

Arganovo ulje koristi se u raznim kremama za lice, jer djeluje blagotvorno na meku kožu lica, regenerira kožu i štiti protiv bora, a sve zbog nezasićenih masnih kiselina koje sadrži. Sadrži i vitamin E koji usporava proces starenja kože u cijelosti

S obzirom na hranjivost ulja koje sadrži, često se koristi kao pakung za kosu, posebno je dobro za suhu kosu, kojoj vraća vlažnost i sjaj. Za zaštitu noktiju koji pucaju koje ih čini jačima.

Za ublažavanje kožnih ožiljaka, kao i za strije u trudnoći, koristi se često u kombinaciji s drugim eteričnim uljima. Arganovo ulje je vrlo slično hidrolipidnom sloju naše kože pa stoga može tako učinkovito djelovati na kožu na koju ga nanosimo.

Općenito, za bilo koju kožnu intervenciju, pa čak i kod kožnih oboljenja, kao što je psorijaza ili kožne alergije, možemo uspješno koristiti arganovo ulje.

O blagosti djelovanja arganova ulja svjedoči i činjenica da je čest sastojak kremica kojima se maže koža beba, a zna se da se za njih biraju samo najnježniji i najbolji sastojci.

Arganovo ulje, ili kreme i losione u kojima se nalazi arganovo ulje, možemo naći u drogerijama i u ljekarnama, cijena mu nije baš sitnica. No, ako promislimo da je potrebno stući i samljeti 100 kg koštica za samo 1 litru ulja, onda možemo razumjeti i cijenu.

Foto: GVictoria/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU