back to top

Alergija na hranu

Često se alergija na namirnice zamjenjuje sa nepodnošenjem namirnica iako su to dvije vrlo različite stvari. Alergija na hranu je nenormalna reakcija obrambenog sustava i može biti jako opasna, dok nepodošenje namirnica ne zahvaća obrambeni sustav.

Razlike

Dok je nepodnošenje namirnica vrlo često, alergija na hranu su rijetke. Razlika je u tome što vi kada ne podnosite namirnicu tako što vam je krivo sjela  niste alergični na tu namirnicu. U slučaju da ste alergični na određenu namirnicu ona će izazvati vrlo teške simptome. Alergija na hranu uzrokuje ozbiljnu bolest, dok nepodnošenje namirnica ne uzrokuje bolest.

Alergija na hranu rijedak je poremećaj kod kojeg obrambeni sustav reagira na određenu namirnicu i to na pretjeran način, te izaziva niz raznih simptoma. Za razliku od toga nepodnošenje namirnica, koje često izaziva bol u trbuhu i lošu probavu, uopće ne uključuje obrambeni sustav.

Uzroci

Najčešće se alergija na hranu javlja kod atopičara, odnosno kod onih koji imaju urođenu sklonost alergijskim reakcijama. Ako je netko od rođaka alergičan na određenu namirnicu rizik je još veći. Alergijska se reakcija može javiti na bilo koju namirnicu, ali najčešće se ona javlja na koštunjavo voće kao što je kikiriki. Jaja, jagode i plodovi mora su isto tako česti uzrok alergijske reakcije.

Alergija na pšenicu može izazvati stanje poznato kao celijakija. Alergijska reakcija na bjelančevine u kravljem mlijeku osobita je česta kod dojenčadi i male djece. Oba ova stanja razlikuju se od neposredne preosjetljivosti na koštunjavo voće ili druge namirnice zbog toga što su trajnije.

Simptomi

Simptomi se javljaju odmah nakon uzimanja namirnice ili nekoliko sati nakon uzimanja. Javlja se crveni osip koji svrbi bilo gdje na tijelu, dolazi do mučnine, povraćanja i proljeva. Pojavljuje se teškoća sa gutanjem i čovjek počinje teško disati.

U slučaju da ste primjetili alergijske reakcije na određenu hranu najbolje bi bilo da tu hranu izbacite iz jelovnika  i vodite dnevnik o prehrani i bilježite simptome pa to pokažite svom liječniku.

 Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU