back to top

Zašto jesti sirovu hranu

Sirova hrana sadrži najviše vitamina. Zato se uvijek savjetuje ne prekuhati povrće koje kuhamo, već suprotno, čak ostaviti malo tvrđe kako bi se zadržalo što više hranjivih sastojaka i zdravih vitamina koje sadrži. Zadnjih godina sve je više popularan način prehrane u kojem se samo sirova hrana jede, popularno nazvan “Raw food”.

Raw food počiva na načelu da se u sirovoj hrani nalazi Sunčeva energija te da svakom daljnjom preradom ta energija gubi. Naravno, ne može se svako voćke ili povrće jesti sirovo, da bi se moglo, mora biti organski i ekološki uzgojeno. Po Raw foodu, smatra se da ako smo gladni nečega prerađenoga, onda nismo gladni već ovisni o toj vrsti hrane, jer inače svaka naša glad se treba zatomiti sirovom hranom, točnije Sunčevom energijom iz nje.

Sirova hrana se pri konzumiranju treba sažvakati, jer ako se ne sažvače dolazi do želuca neprerađena i neprobavljiva te se pretvara u otrov. Nadalje, sve nezdrave grickalice su izbačene iz režima ove prehrane jer su prerađivane, savjetuje se za međuobroke grickati lješnjake, bademe, koštunjavo voće ili neko narezano povrće.

Isto tako,ako se odlučimo na ovaj korak, ubrzo će doći do promjene u našoj težini jer će organizam izbacivati štetne tvari otprije nataložene. Stoga je ovo i dobar način za revitalizaciju cijelog organizma. Onu hranu koju nije moguće konzumirati neprerađenu raw food ne prihvaća; riba, meso, jaja, šećer…

Ne trebamo preuzeti sve od pobornika samo sirove hrane tj. da izbacimo sve ostalo iz prehrane, ali neke zdrave navike bismo mogli preuzeti od njih, kao što su ovi zdraviji međuobroci ili grickanje sirove mrkve i rotkvica. I svakako kad kuhamo povrće, kuhati ga na pari i nikako prekuhavati jer cilj nam je pojesti što više vitamina iz njega.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da je sirovi krumpir štetan, zagovornici Raw fooda otkrili su da sirovi krumpir pomaže pri gastritisu, snižavanju šećera pa čak i da ubija stanice raka. Da bi krumpir konzumirali sirov, potrebno ga je usitniti, bilo gnječilicom ili štapnim mikserom.

Za sve više se namirnica tako otkriva da su sirove najzdravije, a pobornici Raw fooda bi nam kao razlog toga naveli Sunčevu energiju kojom sirova hrana obiluje.

Foto: Serg64/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma