back to top

PMS – premenstruacijski sindrom

Premenstruacijski sindrom obično se ne javlja u vrlo mladih djevojaka, lako neke djevojke imaju simptome ovog sindroma, najčešće se počinju pojavljivati nakon dvadesete godine.

Premenstruacijski sindrom, obično poznat kao PMS, tjelesni je poremećaj označen raznim simptomima koji se redovito javljaju u jednom dijelu menstruacijskog ciklusa.

Obično je to sedam do deset dana prije menstruacije. Gotovo svaka žena doživi najmanje jedan simptom PMS-a tijekom života, a između deset i pedeset posto žena redovito pati od ovog sindroma. Pojedini simptomi razlikuju se od žene do žene, no imaju toliko teške simptome da moraju zatražiti liječničku pomoć.

Premenstruacijski sindrom obično se ne javlja u vrlo mladih djevojaka, lako neke djevojke imaju simptome ovog sindroma, najčešće se počinju pojavljivati nakon dvadesete godine.

Premenstruacijski sindrom se najčešće pojavljuje u žena koje su imale velike hormonske promjene, primjerice nakon porođaja, spontanog ili izazvanog pobačaja te podvezivanja jajovoda. U žena koje prestanu uzimati hormonsku kontracepciju također može doći do pojave simptoma PMS-a koji traju dok se ne uspostavi hormonska ravnoteža.

lako je PMS u medicinskoj literaturi zabilježen već tridesetih godina dvadesetog stoljeća, i danas se vatreno raspravlja o definiranju PMS-a kao bolesti.

Mnogi se boje da bi se to moglo iskoristiti kao dokaz da su žene emocionalno i tjelesno nepodobne za određene poslove i odgovornosti. No stručnjaci naglašavaju da ovaj sindrom, iako je nekad neugodan vrlo rijetko onemogućuje normalan rad i život.

premenstruacijski sindrom
Šta je premenstruacijski sindrom?

Simptomi PMS-a

Simptomi premenstruacijskog sindroma uvijek se pojavljuju u istom dijelu menstruacijskog ciklusa, obično sedam do deset dana prije menstruacije. Može se raditi o sljedećim simptomima:

 • nadutost i nakupljanje tekućine
 • oteknute i bolne dojke
 • akne, groznica, podložnost izbijanju herpesa
 • povećanje tjelesne težine za do dva i pol kilograma (uslijed zadržavanja tekućine)
 • glavobolje, bolovi u leđima, zglobovima i mišićima
 • zlovolja, tjeskoba, potištenost ili razdražljivost
 • neodoljiva potreba za hranom, posebice slatkišima ili slanim namirnicama
 • nesanica
 • malaksalost i iscrpljenost ili, suprotno, višak energije
 • nagli nastupi mučnine
 • zatvor, proljev ili mokraćni poremećaji
 • Malen udio žena s premenstruacijskim sindromom može imati i teže simptome:
 • napadaje plača
 • napadaje panike
 • samoubilačke misli
 • agresivno ili nasilno ponašanje

Obratite se liječniku

 • ako su simptomi toliko izraženi da ometaju normalne aktivnosti; liječnik će vam ponuditi liječenje koje će ublažiti simptome.
premenstruacijski sindrom
Premenstruacijski sindrom simptomi

Uzroci

Mnogo je teorija koje pokušavaju objasniti simptome PMS-a. Mnogi istraživači smatraju da je PMS posljedica hormonske neravnoteže, iako je narav ove neravnoteže nepoznata.

Katkad se može uočiti pretjerano oslobađanje hormona estrogena, međutim u većine žena PMS se ne javlja u sredini ciklusa kad su razine estrogena najviše.

Neki su smatrali da je PMS posljedica manjka određenog hormona, estrogena, progesterona, testosterona ili prolaktina, no kontrolirana istraživanja odbacila su takve teorije vezane uz jedan hormon.

Nedavna istraživanja usredotočila su se na mjesečne promjene moždanih kemijskih tvari koje se zovu živčani prijenosnici, neurotransmiteri, uključujući tvari koje utječu na raspoloženje poput endorfina i
monoamina. No istraživanja nisu ponudila konačne dokaze.

Mogućim uzrocima smatraju se i nedostaci hranjivih tvari, uključujući nedostatak vitamina B i esencijalnih masnih kiselina. Smatra se da jedan oblik PMS-a koji označava glavobolja, vrtoglavica, lupanje srca, povećani tek i neodoljiva potreba za čokoladom, uzrokuje nedostatak magnezija kao posljedica stresa.

Prema ovoj teoriji, neodoljiva potreba za čokoladom, koja je bogata magnezijem, pomaže nadoknaditi manjak i uspostaviti ravnotežu. Međutim, šećer iz čokolade na žalost povećava razinu inzulina u krvi, a to može pojačati simptome.

Činjenica da češće obje jednojajčane blizanke imaju PMS nego dvojajčane blizanke, ukazuje na genetsku dimenziju ovog poremećaja.

Liječenje

Ako ne želite, ne morate liječiti simptome PMS-a. Međutim, ako postanu toliko snažni da potražite pomoć, budite svjesni da su učinci nekih oblika iečenja dvojbeni.

Lijekovi za PMS u osnovi se mogu :odijeliti u dvije skupine: hormonski pripravci koje aropisuju neki liječnici te promjene prehrane i načinna života koje preporučuju neki liječnici, a i poznavaoci alternativnih oblika liječenja. Budući da hormonsko liječenje nosi i neke opasnosti za zdravlje, većina žena prvo želi pokušati s alternativnim oblicima liječenja.

Aromaterapija

Tjeskobu i razdražljivost možete ublažiti pomoću ulja lavande (Lavandula officinalis) ili kamilice (Matricaria recutita). Ulje peršina (Petroselinum crispum) i borovice (Juniperus communis) također može biti korisno.

Dodajte nekoliko kapi u toplu kupelj.
Osjetljivost grudi pokušajte ublažiti dodavanjem šest do osam kapi ulja pelargonije (Pelargonium odoratissimum) u toplu kupelj.

premenstruacijski sindrom
PMS - premenstruacijski sindrom

Kinesko ljekovito bilje

Travari kineskog ljekovitog bilja često za PMS preporučuju kinesku anđeliku (Angelica sinensis), za koju se smatra da djeluje na hormonsku ravnotežu, a ima i utjecaj na tonus maternice i drugih ženskih spolnih organa. Uzimajte je kao čaj ili u obliku tinkture (četiri do šest mililitara) tri puta na dan.

Liječenje ljekovitim biljem

Travari preporučuju raznovrsne biljke za ublažavanje simptoma PMS-a. Primjerice, katkad se propisuje konopljika (Vitex agnuscastus) zbog navodnog utjecaja na hormonsku ravnotežu i ublažavanje tjeskobe i potištenosti povezane s PMS-om.

Maslačak (Taraxacum officinale), čije lišće djeluje kao snažan diuretik, katkad se primjenjuje za ublažavanje nadutosti i oticanja grudi uslijed premenstruacijskog zadržavanja tekućine.

Grozničnica (Scutellaria lateriflora) katkad se preporuča zbog smirujućeg učinka koji ima na živce. Obratite se iskusnom travaru radi pripreme biljnih pripravaka za ublažavanje vaših simptoma.

Homeopatija

Obratite se iskusnom homeopatu radi određivanja pripravaka i doza za ublažavanje vaših simptoma PMS-a.

Psihomatsko liječenje

Različite tehnike opuštanja poput joge i meditacije mogu pomoći ublažiti tjeskobu, razdražljivost i druge emocionalne simptome koji se mogu javiti u premenstruacijskom sindromu.

Prehrana

U nekih žena promjene prehrambenih navika značajno su smanjile simptome PMS-a. Pokušajte smanjiti konzumiranje kofeina, šećera, soli, mliječnih proizvoda i bijelog brašna, budući da su istraživanja pokazala kako ove namirnice mogu pogoršati simptome PMS-a.

Mnoge žene primijetile su da šest ili više malih obroka umjesto tri velika obroka na dan također smanjuju simptome, što je možda posljedica održavanja stalne razine inzulina.

Smatra se da su neki od simptoma PMS-a, poput promjena ponašanja, zadržavanja tekućine, nadutosti, osjetljivosti dojki, žudnje za hranom i iscrpljenosti, povezani s nedostatkom vitamina B ili magnezija.

Nutricionisti preporučuju dodatke ovih tvari: 50 do 100 miligrama vitamina B6 na dan i 250 miligrama magnezija na dan. Prema potrebi doza se može postupno povećavati. Katkad se propisuju i dodaci kalcija, cinka, bakra, vitamina A i E, jednako kao i različite aminokiseline i enzimi. Posavjetujte se s iskusnim nutricionistom.

Neka istraživanja ukazuju na to da nedostatak masnih kiselina u prehrani može pridonijeti pojavi PMS-a. Mnoge žene potvrdile su da je učinkovito uzimanje ulja pupoljke (Oenothera biennis) koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama.

Nutricionist vam može preporučiti uzimanje jedne kapsule (500 miligrama) na dan tijekom mjesec dana. Ako ova doza ne ublaži simptome, može se povećati do četiri kapsule na dan. Moguće gaje uzimati i na druge načine. Posavjetujte se s nutricionistom.

Konvencionalna medicina

Neki liječnici propisuju za ublažavanje simptoma razne hormonske pripravke, najčešće estrogen i progesteron. Primjenjuju se na različite načine, uključujući injekcije i vaginalne ili rektalne čepiće. No hormonsko liječenje može izazvati nuspojave, mnoge od njih ozbiljne, a kontrolirana istraživanja nisu potvrdila učinkovitost ovog liječenja.

Neki liječnici propisuju ženama s PMS-om hormonsku kontracepciju, lako nekim ženama ove tablete ublaže simptome, istraživanja su pokazala da ovo liječenje u većine žena nije učinkovito, a u nekim slučajevima može i pogoršati simptome.

Zbog opasnosti koje su u vezi s hormonskim liječenjem, mnogim liječnicima draži je pristup koji uključuje pravilnu prehranu, redovito vježbanje i druge promjene načina života koje su niže opisane.

Alternativni načini liječenja

Razni alternativni načini liječenja mogu ublažiti simptome PMS-a. Budući da se PMS od žene do žene razlikuje, možda ćete morati iskušati nekoliko oblika liječenja ili njihovih kombinacija, kako biste našli pristup koji vam najviše pomaže.

Liječenje kod kuće

 • Jedite vlaknatu hranu s malo masnoća. Izbjegavajte sol, šećer, kofein i mliječne proizvode neposredno prije menstruacije.
 • Redovito vježbajte.
 • Pokušajte smanjiti stres i više spavati tjedan prije menstruacije.
 • Uzimajte preporučene dodatke vitamina.
 • Pokušajte zatomiti žudnju za hranom, posebice čokoladom. Popuštanje ovim potrebama može pogoršati simptome. Jedite voće umjesto slatkiša.
 • Kako vam se približava menstruacija, opustite se i oslobodite stresa u toplim kupeljima. Stavljajte termofor ili oblog s ricinusovim uljem kako biste ublažili bolove u leđima i mišićima povezane s PMS-om.
 • Nemojte konzumirati alkohol prije nastupa menstruacije, jer alkohol može pogoršati potištenost, glavobolje i iscrpljenost, a može potaknuti i neodoljivu potrebu za hranom. 

Dijagnostički postupci

U postavljanju dijagnoze PMS-a, liječnik će prvo napraviti fizikalni i ginekološki pregled kako bi sključio druge uzroke ovih simptoma. Neki liječnici naruče analizu razine hormona u krvi, no mnogi stručnjaci koji se bave PMS-om sumnjaju u vrijednost takvih testova.

Oni smatraju da se PMS najbolje dijagnosticira vođenjem dnevnika o simptomima koji se pojavljuju tijekom dva mjeseca. Treba zabilježiti početak i kraj menstruacije i svaki dan upisivati simptome koji se pojave.

Liječniku ovakav dnevnik – može pomoći ne samo u određivanju dijagnoze, nego i u određivanju odgovarajućeg liječenja.

Način života

Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje smanjuje simptome, vjerojatno oslobađanjem endorfina i drugih moždanih kemijskih tvari koje ublažavaju stres i popravljaju raspoloženje.

Za uspješno liječenje PMS-a vrlo je važno dovoljno se odmarati. Nedostatak sna može pojačati iscrpljenost, razdražljivost i druge emocionalne simptome.

Stručnjaci preporučuju osobama koje ne spavaju dovoljno da naprave čvrsti raspored spavanja i drže ga se. Odlazak u krevet i buđenje svakog dana u isto vrijeme, čak i . ikendom, može vam osigurati dovoljno sna.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU