Ciroza jetre

Šta je to ciroza jetre?

Ciroza je ozbiljna degenerativna bolest koja se javlja kad se zdrave stanice u jetri oštete – obično kao posljedica alkoholizma ili hepatitisa –
i zamijene ožiljkastim tkivom. Kako stanice jetre ustupaju mjesto tvrdom ožiljkastom tkivu, ovaj organ prestaje pravilno funkcionirati. Teško oštećenje može dovesti do otkazivanja jetre, a moguće i do smrti. Ciroza predstavlja i drugu opasnost: gusto ožiljkasto tkivo usporava normalan protok krvi kroz jetru, dovodeći do povećanja tlaka u krvnim žilama koje snabdijevaju dotično područje. U nekim slučajevima ovaj tlak toliko poraste da žile u jednjaku prsnu.

Svake godine oko 26 000 ljudi u SAD-u umire od ciroze. Bolest se ne može izliječiti osim, u nekim slučajevima, presađivanjem jetre. No često se može usporiti ili zaustaviti, osobito ako se otkrije u ranim stadijima razvoja. Pacijenti koji misle da bi mogli imati cirozu morali bi bez odgađanja otići liječniku.

Ciroza jetre
Ciroza jetre

Ciroza je ozbiljna zbog važnosti organa koji pogađa. Jetra, koja je teška oko 1,5 kg i velika otprilike kao rukometna lopta, najveći je unutrašnji organ u tijelu. Među mnogim funkcijama, jetra služi kao bitan dio probavnog sustava stvaranjem žuči, koja se pohranjuje u žučni mjehur, zatim ispušta u tanko crijevo, gdje pomaže razgraditi masnu hranu.

Jetra također pomažu održati pravilan sastav krvi reguliranjem količine masti, bjelančevina i šećera koji ulaze u krvotok. Kao primarni pročišćivač krvi u organizmu, jetra radi na detoksikaciji alkohola, lijekova i ostalih moguće škodljivih kemijskih tvari. Uz slezenu, jetra zadržava i odstranjuje istrošena crvena krvna tjelešca. A budući da pomaže u uklanjanju bakterija i virusa iz krvi, jetra je životno važan dio imunološkog sustava. Ako vam jetra ne funkcionira na zadovoljavajući način, podložniji ste infekciji.

Jetra je izvanredno izdržljiva na bolesti i ozljede. Čak i nakon što je 70 posto njegove mase uništeno ili odstranjeno, organ još uvijek može funkcionirati, iako sa smanjenom učinkovitošću. Ako su tegobe koje su izazvale oštećenje uklonjene ili ispravljene, jetra se obično može brzo oporaviti, lako se nikako ne može ponovno uspostaviti funkcija u dijelovima jetre koji su pretvoreni u ožiljkasto tkivo, možete živjeti zdravim životom s preostalim dijelom ako se bolest zaustavi na vrijeme.

No kod ciroze postoji točka s koje nema povratka. Kako ožiljkasto tkivo zamjenjuje sve više stanica, ostaje sve manje i manje zdravih stanica koje bi trebale obavljati mnoge zadaće koje jetra ima. Konačno se pojavljuju problemi u funkcioniranju, a mogu se i zadržati. Zbog toga je važno što prije odrediti uzroke koji se nalaze u pozadini problema i poduzeti mjere za njihovo uklanjanje.

Simptomi

Često se ne javljaju nikakvi simptomi sve dok bolest već nije ušla u kasne stadije. Kad se pojave, simptomi uključuju:

 • mučninu, povraćanje i gubitak apetita
 • neuobičajeno dobivanje ili smanjivanje tjelesne težine
 • žutu boju kože i očiju
 • tamnu mokraću
 • krvave, crne stolice ili stolice neobično svijetle boje
 • povraćanje krvi
 • naticanje trbuha
 • dugotrajan opći svrbež
 • otečena stopala ili noge
 • crvene dlanove
 • smetnje pri spavanju i smušenost
 • umor ili slabljenje izdržljivosti
 • povećana prsa kod muškaraca
 • gubitak spolne želje
 • menstruacijske poremećaje kod žena
 • krvne žile nalik na pauka na prsima i ramenim

Obratite se liječniku

Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma; ako se pravilno ne liječi, ciroza može biti smrtonosna.

Uzroci

Ciroza se javlja kao posljedica dugotrajnog oštećivanja jetre. Mogući uzroci uključuju viruse, genetske mane, duže razdoblje otežanog protoka žuči i dugotrajnu izloženost lijekovima i drugim otrovnim tvarima. No u većini slučajeva krivac je prekomjerna potrošnja alkohola.
Veza između alkohola i ciroze potkrijepljena je brojnim dokazima.

Ispitivanja pokazuju da iako umjerena količina alkohola može zapravo pomoći u sprečavanju moždanih udara, posve je jasno da velike količine alkohola imaju štetan učinak na jetru. Na primjer, Francuzi – čuveni po potrošnji vina – imaju relativno nisku stopu srčanih oboljenja, no stopa oboljelih od ciroze u Francuskoj vrlo je visoka.

Mnogi liječnici vjeruju da više osoba koje piju umire od ciroze nego što ih se zaštiti od srčanih bolesti. Jednostavno rečeno, što više alkohola pijete – i što češće – veća je vjerojatnost da ćete dobiti cirozu. Budući da organizam muškaraca i žena prerađuje alkohol na različite načine, količina koju možete popiti bez opasnosti uvelike ovisi o vašem spolu. Općenito govoreći, muškarci mogu piti dva ili tri alkoholna pića na dan ne pretrpjevši oštećenje jetre. Žene, s druge strane, mogu bez opasnosti uzeti tek jedno ili dva pića na dan.

Unatoč ovim smjernicama važno je napomenuti da se podnošenje alkohola može razlikovati od osobe do osobe. Kod nekih osoba jedno piće na dan dovoljno je da ostavi trajne ožiljke na jetri. Ako pijete – osobito ako pijete puno i često – neka vas liječnik pregleda da vidi ima li znakova ciroze. To je nužno čak i ako se osjećate zdravi, budući da se simptomi ciroze ne pojavljuju sve dok nije već prekasno za zaustavljanje razvoja bolesti ili usporavanje njezina napredovanja.

Prekomjerna potrošnja alkohola gotovo neizbježno vodi do ciroze. Neke osobe koje puno piju dobiju alkoholni hepatitis, upalu jetre koja može potrajati tjedan ili dva, stvarajući simptome mučnine, temperature, gubitka apetita, žutice i smušenosti. S vremenom ova bolest može dovesti i do ciroze. Čak i osobe koje malo piju, pa si priušte pijančevanje od nekoliko dana mogu oboljeti od poremećaja poznatog pod imenom masna jetra, koji se javlja kad se stanice jetre povećaju uslijed nakupljanja masti i vode. Ova tegoba može uroditi bolovima ili osjetljivošću jetre, privremenom žuticom i poremećajima drugih funkcija jetre. (Masna jetra može se javiti i kao posljedica dijabetesa, gojaznosti ili teškog oblika neuhranjenosti.)

Nakon alkoholizma, najčešći uzrok ciroze je hepatitis, opći naziv koji podrazumijeva upalu jetre. Od raznih oblika ove bolesti, samo dva – hepatitis B i hepatitis C – vjerojatno će dovesti do ciroze. Ožiljkasto tkivo obično se pojavljuje nakon što hepatitis postane kroničan (tj. nakon što je trajao šest mjeseci ili duže). Simptomi isprva mogu biti tako blagi da pacijenti s kroničnim hepatitisom čak ni ne uviđaju da im se u jetri stvara ožiljkasto tkivo. U međuvremenu, oštećivanje se nastavlja i možda će kasnije u životu za posljedicu imati tešku cirozu. Stoga je važno da osobe s hepatitisom redovito obavljaju liječničke preglede. A budući da je hepatitis zarazan, pretrage bi morali obaviti i članovi obitelji zaražene osobe. – (Ciroza jetre)

Ciroza se katkad, iako rijetko, javlja zbog naslijeđenog jetrenog poremećaja. Kod Wilsonove bolesti, na primjer, genetska mana koči metabolizam bakra u organizmu. Kao posljedica, prekomjerne količine toga metala gomilaju se u raznim tjelesnim organima, osobito jetri, gdje uništavaju tkivo. Na sličan način, kod hemokromatoze organizam apsorbira suvišnu količinu željeza, koja oštećuje jetra i izaziva stvaranje ožiljkastog tkiva. Ovaj poremećaj uglavnom pogađa muškarce u dobi između 40 i 60 godina; žene obično ne pogađa zato što njihov organizam gubi željezo tijekom menstruacije. – (Ciroza jetre)

Djeci koja se rode s galaktozemijom manjka enzim potreban za probavljanje mliječnog šećera. Uobičajeno je da mliječni šećer bez ikakve štete i opasnosti prođe kroz probavni sustav i izađe iz tijela. No u osoba s galaktozemijom, ova se tvar gomila u jetri u razinama koje postaju otrovne i moguće smrtonosne ako se primjereno ne liječe. Maloj djeci s ovim poremećajem moralo bi se prestati davati mlijeko i početi davati nadomjesno adaptirano mlijeko. Neka djeca rađaju se bez žučnih kanalića ili s izobličenim kanaličima. Budući da žuč ne može isteći iz tijela, nakuplja se u jetri i konačno je zatruje. – (Ciroza jetre)

lako se ovaj problem katkad može ispraviti operacijom, većina djece s ovim poremećajem umire od ciroze prije no što navrši drugu godinu. Ciroza se može javiti i kao posljedica stanja kad žučni kamenci zapriječe protok žuči i izazovu njezino zadržavanje u jetri tijekom dužih razdoblja. Bolest se isto tako može pojaviti kao posljedica dugoročne izloženosti nekim lijekovima, uključujući metotreksat i izoniazid te otrovnim tvarima u okolišu, poput pesticida i spojeva na bazi arsena. – (Ciroza jetre)

Liječenje

Najbolji način liječenja ciroze je ispravljanje uzroka koji se nalazi u pozadini svega. To bi moglo značiti prestanak uzimanja alkohola, traženje lijeka za hepatitis ili naslijeđenu bolest, ili uklanjanje određenih tvari iz prehrane ili okoliša. – (Ciroza jetre)

Prevencija

Ako pijete, znajte svoje granice i nemojte ih prelaziti. Općenito govoreći, muškarci mogu popiti dva ili tri pića na dan, a da pritom ne pretrpe oštećenje jetre. Bezopasna granica za žene je jedno ili dva pića na dan. Ipak, imajte na umu da se podnošenje alkohola može uvelike razlikovati od osobe do osobe. Liječnici često savjetuju ljudima da si postave dnevno ograničenje od jednog ili dva pića i da izbjegavaju piti svaki dan. Izbjegavajte nekuhane školjke. – (Ciroza jetre)

Nikada ne miješajte alkohol i lijekove. Neki lijekovi, uključujući paracetamol, reagiraju s alkoholom i mogu oštetiti jetra.
Izbjegavajte izlaganje industrijskim kemijskim tvarima, koje mogu ući u krvotok i izazvati oštećenje jetre.
Pobrinite se da vam prehrana bude zdrava i raznovrsna. – (Ciroza jetre)

Poduzmite mjere opreza da izbjegnete zarazu hepatitisom. Prakticirajte siguran seks i – ako upotrebljavate intravenske droge – osobito se pobrinite da izbjegavate prljave igle. Prije putovanja u zemlje gdje ova bolest vlada, raspitajte se kod svojega liječnika za cjepivo protiv hepatitisa i injekcije imunološkog seruma globulina. (Injekcije imunološkog seruma globulina osiguravaju gotove obrambene bjelančevine zvane protutijela, dok cijepljenje potiče organizam da stvara svoja vlastita.) – (Ciroza jetre)

Budući da jetra ima ključnu ulogu u preradi lijekova, alkohola i otrovnih tvari u organizmu, oboljeli od ciroze moraju izbjegavati sve što može nanijeti daljnja oštećenja organu. Ako imate cirozu, vaša jetra možda ne može prerađivati lijekove na zadovoljavajući način. Svakako se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kakva lijeka, uključujući kontracepcijske pilule, antibiotike i lijekove koje možete kupiti bez liječničkog recepta, kao na primjer paracetamol. – (Ciroza jetre)

Kinesko ljekovito bilje

Različito kinesko bilje, koje se upotrebljava u kombinacijama, može pospješiti zdravo funkcioniranje jetre. No samoliječenje može biti opasno; lijekove bi isključivo smio propisati stručnjak. – (Ciroza jetre)

Liječenje ljekovitim biljem

Vjeruje se da oslobod (Silybum marianum) pospješuje zdravo funkcioniranje jetre. No posavjetujte se s osposobljenim stručnjakom prije uporabe ovog lijeka. – (Ciroza jetre)

Ciroza jetre
Ciroza jetre

Homeopatija

Određeni homeopatski lijekovi, uključujući Taraxacum officinale i Chelidonium majus, mogu povećati djelotvornost zdravih stanica u jetri u slučajevima ciroze. Savjetujte se s osposobljenim homeopatom glede njihove pravilne uporabe. – (Ciroza jetre)

Prehrana

Pravilna prehrana često ima vrlo važnu ulogu u liječenju ciroze, lako se dijelovi jetre koje je zamijenilo ožiljkasto tkivo ne mogu obnoviti, raznolikom prehranom – koja sadrži dovoljno voća, povrća, žitarica, mlijeka i bjelančevina – možete pospješiti obnavljanje stanica u netaknutom dijelu jetre. Odrasle osobe oboljele od ove bolesti trebaju pratiti unos bjelančevina u organizam. Premalo bjelančevina može usporiti obnavljanje stanica, a previše može povećati količinu amonijaka u vašem krvotoku, što može dovesti do mentalnih oštećenja. Provjerite kod liječnika ili nutricionista koja je količina bjelančevina dobra za vas. – (Ciroza jetre)

Budući da jetra moraju pročišćavati tvari koje uđu u organizam, pacijentima s cirozom često se savjetuje da razgovaraju s liječnikom prije nego što počnu uzimati velike količine vitamina ili dodatne količine drugih hranjivih tvari. Oboljeli od ciroze morali bi izbjegavati nekuhane školjke, koje se katkad vade iz zagađenih mjesta i možda nose organizme koji uzrokuju hepatitis ili druge bolesti. – (Ciroza jetre)

Konvencionalna medicina

Specifični lijekovi za cirozu ovise o njezinom stvarnom uzroku i stupnju razvoja. Osim zaustavljanja napredovanja bolesti, konvencionalno liječenje za cilj ima ispraviti i bilo kakve komplikacije, poput unutrašnjeg krvarenja, koje same po sebi mogu izazvati invalidnost ili čak ugroziti život. – (Ciroza jetre)

Ako je u vašem slučaju uzrok ciroze alkoholizam, jednostavno morate prestati piti – odmah i posve. Ako nastavite piti nakon što vam je postavljena dijagnoza ciroze, vjerojatnost da ćete živjeti dulje od pet godina manja je od 40 posto. No prestanete li piti, vjerojatnost se povećava na 60 do 70 posto. – (Ciroza jetre)

Začepiti bocu najbolji je lijek i za alkoholni hepatitis kao i masna jetra izazvana alkoholom. Obje tegobe obično prođu kad pacijent dovoljno dugo ne pije da mu se jetra oporave. U konvencionalnom liječenju ciroze izazvane kroničnim hepatitisom naglašava se važnost odmaranja, pravilne prehrane, a moguće i uporabe lijeka interferona. No neke vrste hepatitisa ne mogu se izliječiti. – (Ciroza jetre)

Kod Wilsonove bolesti liječnici obično propisuju lijekove koji oslobađaju organizam nakupljenog bakra. Možda će biti nužno nastaviti s uzimanjem tih lijekova cijeli život. U slučaju hemokromatoze, najbolji način da se riješite viška željeza je vađenje krvi jednom ili dvaput tjedno. Na tome bi trebalo ustrajati čak dvije godine ili dok razina željeza ne dosegne zdrave granice. Liječenje se tada nastavlja svaka dva do četiri mjeseca. – (Ciroza jetre)

Teški oblik ciroze može zahtijevati presađivanje jetre – ozbiljan zahvat na koji se obično gleda kao na posljednje utočište. Presađivanje nije prikladno rješenje za svakoga: neki pacijenti su prestari, premladi ili prebolesni za taj zahvat. A osobe čija je ciroza posljedica zloporabe alkohola moraju pokazati da se mogu suzdržati od alkohola tijekom dugog razdoblja prije operacije. Liječnici su u pravilu neodlučni glede presađivanja jetre ako će je pacijent samo zloupotrijebiti. – (Ciroza jetre)

Kao što je to slučaj sa svakom većom operacijom, presađivanje jetre može biti riskantno. Nova jetra može ne funkcionirati na zadovoljavajući način ili organizam može odbaciti presadak. Isto tako postoji opasnost da će nakon operacije uslijediti infekcija. Ipak, opća stopa uspješnosti ovoga zahvata je obećavajuća. U SAD-u, primjerice, 60 do 75 posto od-raslih pacijenata i 90 posto djece preživi operaciju. Pacijenti s presađenim jetrima nakon operacije žive prosječno pet godina. – (Ciroza jetre)

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja ciroze uglavnom nastoje pospješiti funkcioniranje zdravih stanica jetre kao i ublažiti nelagodu i oslabljenost organizma povezane s bolešću. – (Ciroza jetre)

Dijagnostički postupci

Bolesnikova povijest bolesti i simptomi, zajedno s nalazom liječničkog pregleda, obično su dovoljni za utvrđivanje radi li se o cirozi. Kad se dijagnoza jednom postavi, liječnik će možda zatražiti jednu ili više pretraga funkcije jetre, kojima se na temelju uzoraka krvi prepoznaju specifične bolesti jetre i procjenjuje opće zdravstveno stanje toga organa. Liječnik će možda zahtijevati i biopsiju ili uzorak tkiva jetre da bi utvrdio uzrok ciroze. Tijekom tog zahvata u jetra se uvlači igla da bi se izvukao komadić tkiva, koji se zatim šalje u laboratorij na analizu. – (Ciroza jetre)

DRUGI UPRAVO ČITAJU