Čuvanje izdojenog mlijeka

Sviđa vam se dojenje, svjesni ste svih njegovih prednosti. Ali doći će trenutak kada ćete morati izaći iz kuće i ostaviti vašu bebu s tatom ili bakom. Nebitno radi li se tu o posjetu liječniku ili recimo o povratku na posao. Što onda? Kako da nastavite dojiti i kako izaći iz kuće, a da beba nije gladna?

Kako biste održali potražnju mlijeka pokušajte s izdajanjem. Danas na tržištu imate za kupiti raznovrsne izdajalice, a uvijek se možete i ručno izdojiti u posudu. Rukama masirajte cijelu dojku. Primite je od ispod oblikujući rukom slovo C, tako da vam je palac s unutarnje strane dojke, a ostali prsti drže dojku. Rukom pomaknite dojku prema sebi i približavajte prste prema areoli bradavice. Palac i ostali prsti ne diraju bradavicu, ali potiču mliječne kanaliće u dojci i stišću mlijeko. Postupak ponavljajte dok ima mlijeka. Ne brinite ako mlijeko ne krene teći iste sekunde, dajte mu malo vremena.

Nevezano koristite li izdajalicu ili se ručno izdajate bitno je da prije izdajanja dobro operete ruke i budete sigurni da su vam dojke čiste. Udobno se smjestite i pripremite si čašu vode koju možete piti tijekom izdajanja. Jako je bitno općenito tijekom dojenja paziti na dehidraciju. Posuda u koju ćete pohraniti mlijeko treba biti sterilizirana. Može biti i staklenka, bitno je da je dobro operete i sterilizirate. Danas na tržištu imate posebne posude i vrećice za pohranu mlijeka. Pažljivo pročitajte upute o njihovom korištenju. Vrećice se moraju polegnuti kako bi se mlijeko pravilno zamrznulo. Nemojte nikad u posudu s postojećim mlijekom nadodavati vaše novo mlijeko.

Izdojeno mlijeko možete čuvati najviše 24 sata u hladnjaku, ako ga niste odlučili zamrznuti. Zamrznuto mlijeko se može čuvati do 3 mjeseca u zamrzivaču. Posude u kojima stoji vaše smrznuto mlijeko označite datumom pohrane ili napišite do kad je upotrebljivo, kako se ne biste zabunili. Također, jednom kada odmrznete mlijeko ono morate iskoristiti unutar 24 sata. Možda vam je najjednostavnije takvo mlijeko pustiti da se samo odmrzava na sobnoj temperaturi. Zagrijano mlijeko se koristi unutar pola sata. Ako nemate posebne grijače za bočice, možete pripremiti “kupku” za staklenu bočicu koju ćete uroniti u toplu vodu.

Mamama koje kreću na posao, a žele nastaviti dojiti, u početku će malo teže biti uhvatiti rutinu i uspostaviti novu ponudu i potražnju mlijeka, ali nakon par dana ćete se uhodati. Zalihe izdojenog mlijeka nude vam mnoge mogućnosti u hranjenju vaše bebe i nema razloga da ih ne iskoristite.

Foto: mrfiza/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU