back to top

Gatanje iz kave

Svatko od nas koji put je poželio znati što mu donosi sutra. Većina nas je i okrenula šalicu turske kave pokušavajući otkriti sudbinu i iz te šalice iščitati neku novu ljubav, dobitak na lotu, putovanje ili nešto drugo za čim težimo. Naravno, na loše predznake zatvaramo oči jer ako njih nosi sudbina,ne želimo znati.

Gatati se ne može iz svake kave, ni svakako, a neki izvori čak tvrde da postoje i određeni dani kada se smije gatati, pa se po tim pričama gatati nikako ne smije nedjeljom, a ljudi rođeni utorkom nikako nisu materijal za gatanje iz kave.

Za potrebe gatanja u obzir dolazi samo turska kava, skuhana bez ikakvih dodataka i što jača kako bi ostavila što više taloga. Nakon što se kava popije šalicu je potrebno dobro protresti te okrenuti na tanjurić i ostaviti desetak minuta.Važno je tijekom tih desetak minuta ne okretati tanjurić da bi gatanje bilo uspješno obavljeno.

Nakon potrebnog vremena šalicu napokon možemo okrenuti i gatanje može započeti. Simboli koje vidimo kao samostalne ne znače puno, jer je efikasnije ako sve što vidimo u šalici promatramo kao jednu cjelinu i pokušamo ispričati iz toga svega smislenu priču. Simboli se u pravilu gledaju u smjeru kazaljke na satu, počevši od drške šalice.

Svaki znak ima svoje značenje, tako ako naletimo na stjelicu ili srce, možemo očekivati ljubav, a ako pak iščitamo vuka, zmiju ili rog, očekuju nas problemi i poteškoće. Za sve ostale simbole značenje možemo pronaći u raznim tarot knjigama i po raznim astro magazinima i portalima.

Ukoliko prvi put ili prvih nekoliko puta ne uspijemo ništa iščitati iz šalice i sve što vidimo su neki nejasni i zamagljeni oblici, nema razloga da se obeshrabrimo. Potrebno je samo se opustiti i s vremenom ćemo početi vidjeti sve više simbola.

Zato kad sljedeći put odlučimo začiniti popodnevnu kolotečinu nakon što ispijemo naš omiljeni napitak, samo se opustimo, pustimo mašti na volju i iščitavajmo baš kao što su to radili i u 16. stoljeću u Istanbulu odakle ovaj način zabavnog proricanja sudbine i potječe.

Foto: Kikalishvili Mamuka/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU