back to top

Talog od kave u vrtu

Izvan naših granica poznati smo kao ljudi koji jako vole piti kavu (ne shvaćaju da je to više stvar druženja, no eto). Ako ste jedni od onih koji nikako ne piju instant kavu i uživaju u aromi turske kave, onda je ovaj članak baš za vas. Talog ili soc koji vam ostane nakon što popijete svoju jutarnju/popodnevnu/smirujuću šalicu kave vrlo je koristan u kućanstvu, pogotovo u vrtu.

Kao gnojivo

Mali dio taloga može se dodati direktno na zemlju, pogotovo kod biljaka koje vole kiseliju zemlju poput azaleja, rododendrona, kamelija, ruža ili hortenzija. Pomiješajte ga s ostacima košenja trave, slamom i smeđim lišćem kako biste malo ublažili kiselost. Tlo će iz kave upiti kalij, dušik i magnezij.

Kao kompost

Ako talog ne iskoristite odmah kao gnojivo, napravite od njega kompost. Također će privući i korisne crve koji jedu bakterije koje se hrane talogom. Samo pripazite da ne dodate previše kave, trebate održati ravnomjernu količinu “zelenih” i “smeđih” tvari u vašem kompostu.

Kao insekticid

Kava ima jak miris koji neki insekti ne podnose. Neki tvrde da mravi, komarci i golaći ne vole kiselu zemlju te će se držati podalje od područja visoke koncentracije kisele zemlje.

Talog možete iskoristiti kako bi držali susjedove kućne ljubimce van vašeg vrta. Posipajte malo taloga s ostalim supstancama jakog mirisa (recimo korama naranče) po rubovima vašeg vrta. Zbog puno razvijenijeg osjetila njuha, životinjama će ovi mirisi biti prejaki te će pobjeći glavom bez obzira.

Zbog jakog mirisa, talog kave možete koristiti i za upijanje loših mirisa iz vašeg doma, recimo iz frižidera. Samo stavite talog u posudicu i stavite u frižider. Promijenite nakon nekoliko tjedana i uživajte u odsutnosti snažnih mirisa poput mirisa luka.

I za kraj, iskoristite zrno pržene kave u nedostatku žvakaće gume ili peperminta. Samo ga ubacite u usta pri izlasku iz kuće i začas ćete imati svjež dah.

Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Sadnja maline