HomeAlternativaHaptonomija – liječenje dodirom

Haptonomija – liječenje dodirom

Haptonomija ili liječenje dodirom možemo zahvaliti nizozemskom liječniku Fransu Veldmanu, a spominje se od prije više od 50 godina. Riječ je o povezivanju gdje se stvara veza dodirom i kontaktom s kožom.

Haptonomija pomaže u svim fazama života kako još kod nerođenog djeteta tako i kod starijih osoba, jer se time iskazuje jedno povjerenje i emotivna vezanost i sigurnost. Dr. Veldman je primjećivao kod pacijenata, a naročito kod onih koji su ležali u bolnicama, da se s njima tretira kao broj, a ne kao živo biće, te je sam počeo svojim dodirom milovati ruke ili glavu tih istih pacijenata, te su oni odmah reagirali na podražaj i osjećali su se da nisu sami i da ima netko tko je još uz njih.

Najteže je suočiti se s pacijentima koji su na samrti, a upravo tada je potrebna posebna pažnja, kako bi im duša napustila ovaj svijet spokojna i sretna. Mnogi u tim patnjama ne mogu pričati, ali izraz na njihovom licu sve govori i taj osmijeh koji vam je upućen navodi vas da zaplačete, jer znate da ste nekome puno pomogli u tim teškim trenucima. No, postoji i niz pozitivnih trenutaka kada je liječenje dodirom moguće. Tu ćemo spomenuti i bebe u majčinom trbuhu, koje su jako senzibilne i reagiraju na svaki podražaj.

Svaka trudnica će reći da njihova beba reagira kada im se položi ruka na trbuh jer naravno bebe sve osjete, zato se i preporučuje da se trbuh gladi što je više puta moguće kako bi nerođena beba osjetila da nije sama i da se može osloniti na nekoga tko joj je jako blizak. Novorođenče također osjeti zvukove i glasove u maternici pa se stoga i govori trudnicama da budu uvijek pozitivne, vesele i raspoložene.

Pomoću haptonomije roditelji mogu stvoriti bolji kontakt s bebom, veću intimnost, jer svako glađenje po trbuhu, beba će jako dobro osjetiti, a to će vam dokazati jer će se početi pomicati gore – dolje, lijevo – desno. Otac također ima veliku ulogu u razvoju bebe jer ona točno zna i osjeti očevu energiju iako je to teško ovako riječima opisati. Vjerujemo da svaka trudnica zna kada će instinktivno položiti ruke na svoj trbuščić, odnosno na bebicu.

Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj