back to top

Hipnoza

Hipnoza je stanje između budnosti i sna. Koristi je se jer je u tom međustanju ljudska podsvijest veoma osjetljiva na sugestiju, pa je jako učinkovita metoda kod liječnja ovisnosti. Osim ovisnosti, hipnozom se osobu može riješiti i nekih blokada ili strahova koje nosi u sebi.

Hipnoza se provodi tako da se osobi koja je u hipnotičkom stanju daje zapovijed da nešto radi ne radi, npr. nemoj više pušiti. Hipnoza traje između 30 i 45 minuta, a odvija se na način da osoba leži i fokusira se na glas hipnoterapeuta te fiksira pogled na jednu točku ispred sebe. Na taj način osoba dođe do stanja potrebnog za hipnozu.

Bitno je spomenuti da ne reagira svaka osoba jednako na hipnozu; dok neke osjećaju utrnulost, težinu, neke se osjećaju samo kao da drijemaju.

Postoje tri najčešće vrste hipnoze. Prva je Coueova, ili autosugestija, što bi podrazumijevalo da vlastitim pozitivnim mislima možemo utjecati na našu podsvijest. Za ovu vrstu hipnoze ne trebamo terapeuta već je možemo sami izvesti na vrlo jednostavan način. Znači, bitno je da u trenucima prije nego tonemo u san i odmah nakon što se probudimo, sebi ponavljamo neku rečenicu koje se želimo držati, npr. Svaki dan sam sve bolje i sretnije (ako smo netom prije izašli iz ljubavne veze ili nekog težeg perioda).

Druga vrsta hipnoze je Ericksonova hipnoza. Ova metoda pretpostavlja da se podsvijest ne može pokoravati, kao što je to kod klasične hipnoze gdje dajemo naredbu svojoj podsvijesti, već da treba osluškivati stvarne potrebe naše podsvijesti i podrediti joj se. Stoga će ovakva vrsta hipnoze podrazumijevati slike koje predočavaju nešto nama samima, npr. sliku pučine ako se želimo riješiti neke ovisnosti, pri čemu će pučina podrazumijevati slobodu i nesputanost.

Silvina metoda, i zadnja vrsta metode koju ćemo spomenuti, zapravo je proizašla iz Coueove metode, što znači da se u njoj kombiniraju pozitivne misli, autosugestije, meditacija. Cilj ove metode je učiniti osobu zadovoljnijom, opuštenijom i sretnijom. Karakteristično za ovu metodu je da se radi u grupama, pa je često bila na meti kritika da je zapravo riječ o sektama.

Većina ljudi koji obavljaju i bave se hipnozom nije službeno priznata, stoga je jako važno paziti kome dati povjerenje i odgovornost da nas hipnotizira s obzirom da se hipnozom može manipulirati podsviješću čovjeka. Što se tiče znanstvenog mišljenja o hipnozi, ona nije znanstveno dokazana i dosta je oprječnih mišljenja o provođenju hipnoze, pa i o samom rješavanju ovisnosti putem hipnoze.

Foto: Kesu/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU