Impetigo

Ovo su znakovi glomerulonefritisa, bubrežne bolesti koju izazivaju bakterijski toksini.
Važno: Ranice impetiga lako se mogu zamijeniti za simptome herpesa, to jest virusne infekcije. Impetigo se širi brže, nikada se ne pojavljuje u usnoj šupljini i rijetko se ograničava samo na jedno područje tijela. Ako niste sigurni, neka liječnik potvrdi dijagnozu.

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija kože. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, iako najčešće nastaje na izloženim dijelovima kože. Kod djece se najčešće pojavljuje na licu, posebice oko nosa i usana, a nekad i na nogama i rukama. Inficirana područja su različite veličine, od veličine novčića do veličine kovanice od pet kuna, a isprva su pokrivena sitnim mjehurićima koji pucaju i otkrivaju vlažnu, crvenu kožu. Nakon nekoliko dana inficirano područje prekriva se zrnastim, zlatnožutim krasticama koje se od rubova postupno šire dalje.

U težim slučajevima, infekcija zahvaća unutrašnje slojeve kože te nastaje ektima, ulcerozni oblik impetiga. Riječ je o malim, gnojnim čirevima s krastom koja je mnogo tamnija i deblja nego kod običnog impetiga. Ektima može biti praćena iznimno jakirr svrbežom, a češanje nadraženog područja najbrži je način širenja ove infekcije. Ako se ne liječe, čirev mogu uzrokovati trajna oštećenja i promjene pigmentacije kože.
Najteža moguća komplikacija impetiga je glomerulonefritis, vrlo ozbiljna bubrežna bolest koja se javlja u otprilike jedan posto slučajeva, a najčešće u djece. Uz pomoć terapije antibioticima i odgovarajućeg načina prehrane, većina oboljelih oporavlja se bez trajnih posljedica.

Simptomi

Područja kože pokrivena su mjehurićima koji pucaju i pretvaraju se u crveno, vlažno područje iz kojega teče ili curi tekućina. Uglavnom se javljaju na licu, ali i na izloženim područjima ruku i nogu.
U svega nekoliko dana stvaraju se zlatnožute ili tamnožute kraste, nalik na zrnca smeđeg šećera. Infekcija se može širiti po rubovima zahvaćenog područja.

Obratite se liječniku

  • ako se mjehurići pojave na licu i ne nestanu u roku 48 sati nakon početka liječenja. Ova kožna infekcija, koju nazivamo impetigo, zahtijeva pravovremenu liječničku pomoć.
  • ako se stvore mali gnojni čirevi s tamnosmeđom krasticom, praćeni jakim svrbežom. Ovo ukazuje na ektimu, ulcerozni oblik impetiga koji prodire duboko pod kožu. Ako se ne liječi, posljedice su trajni ožiljci i promjena pigmentacije kože.
  • ako se simptomi impetiga pojave kod djeteta. Svaki trajniji problem kože kod djeteta zahtijeva skrb liječnika.
  • ako dijete oboljelo od impetiga osjeti mučninu, glavobolju, rijetko mokri i pojavi se podbuhlost lica i udova.

Uzroci

Impetigo je infekcija koju izazivaju bakterije streptokoki ili stafilokoki (Staphylococcus aureus). Ovih bakterija ima posvuda: u nečistim kupaonicama pokvarenoj hrani pa čak i u našem tijelu. Ako se primjerice, dijete koje ima otvorenu ranu ili svježu ogrebotinu okupa u nečistoj kadi, može oboljeti od impetiga. Uporaba ručnika ili čak sapuna kojim se prethodno poslužio oboljeli od impetiga, također prenosi zarazu. Ostale tegobe s kožom poput ušiju gljivičnih ili streptokoknih infekcija, gnojnih čireva ili različitih oblika dermatitisa mogu pospješiti pojavu impetiga.
Ova iznimno zarazna bolest najčešće se širi tjelesnim dodirom ili dodirom sa zaraženom odjećom posteljinom, ručnicima i ostalim uporabnim stvarima. Sama narav dječjih aktivnosti podrazumijeva stalan i čest međusobni tjelesni dodir djece, što ih čini najčešćim žrtvama, ali i nositeljima zaraze. Jako
znojenje, neuhranjenost i slaba osobna higijena mogu znatno otežati stanje oboljeloga.

Liječenje

Ključ liječenja, ali i prevencije impetiga je pravilna osobna higijena te čist okoliš. Kad se zaraza pojavi, pravovremena reakcija ublažit će težinu oboljenja, ali i spriječiti njegovo širenje.

Liječenje ljekovitim biljem

Hidrastis (Hydrastits canadensis) često se preporučuje za liječenje stafilokoknih infekcija. Pomiješajte 1 žličicu praha hidrastisa s onoliko vode ili bjelanca koliko vam je potrebno da napravite smjesu i nanesite je na ranice. Ranice bi morale nestati u roku dva do tri dana. Imajte na umu da hidrastis može privremeno ostaviti mrlje na koži, što će naizgled pogoršati izgled inficiranog područja.
Još jedna vrst ljekovitog bilja koje se često preporučuje jest mira (Commiphora molmol). Tri puta na dan nanesite izravno na ranice 5 do 10 kapi tinkture. Ulje kajeputovca (Melaleuca spp.) korisno je zbog svojih jakih antibakterijskih svojstava. Njegova primjena izravno na ranice impetiga ublažava svrbež i pospješuje proces liječenja.

Homeopatija

Za liječenje debelih krastica pod kojima se krije gnoj, iskušajte Mezereum. Graphites može pomoći u slučaju kad iz ranica curi tekućina nalik na med. Rhus toxicodendron ublažava svrbež, a Arsenicum album pomaže kad ranice žare ili su otvorene. Preporučena jačina ovih preparata je 12x, a uzimaju se svakih 4 do 6 sati sve dok ne primijetite poboljšanje. Ako ranice ne nestanu nakon 48 sati ili se, štoviše, infekcija proširi, svakako se obratite liječniku.

Prehrana

Budući da je vitamin A od presudne važnosti za rasti održavanje zdravlja kože, oboljeli od impetiga trebali bi jesti veće količine žutog i lisnatog zelenog povrća ili uzimati svakodnevno dodatnih 50 000 MJ beta karotena (vidi Vitamin A). Vjeruje se da cink jača imunološki sustav organizma pa se preporuča uzimanje 45 mg cinka na dan. Ne uzimajte izrazito velike dodatne količine ovih tvari duže od nekoliko tjedana bez liječničkog nadzora. Ovo upozorenje posebice vrijedi za djecu.

Konvencionalna medicina

Kad jedan član obitelji oboli od impetiga, ostatak obitelji morao bi se pridržavati istog sanitarnog režima. Redovito pranje vodom i sapunom može izliječiti blagi oblik zaraze. Ako se ranice ne očiste u roku od 48 sati ili ako je riječ o malom djetetu, obratite se liječniku. Kako bi prekinuo lanac zaraze, liječnik može preporučiti antibakterijske kupke za oboljeloga, ali i za ostale članove kućanstva.
Mast mupirocin koju možete nabaviti isključivo uz liječnički recept, vrlo je učinkovita u liječenju klasičnih slučajeva impetiga. Nemojte upotrebljavati masti koje se nabavljaju bez recepta; one nisu dovoljno jake za suzbijanje streptokoknih i stafilokoknih infekcija, a njihovom nepravilnom primjenom infekciju se može proširiti i na druge dijelove tijela. Ako mupirocin ne postigne željeni učinak u roku 48 sati, zamolite liječnika da vam propiše oralni antibiotik poput penicilina ili eritromicina. Injekcije penicilina spriječit će razvoj teže infekcije, skratiti vrijeme liječenja i smanjiti mogućnost ponovne pojave bolesti.

Alternativni načini liječenja

Budući daje riječo površinskoj bakterijskoj infekciji, u liječenju impetiga mogu se primijeniti različiti oblici liječenja, a prije svega liječenje biljnim mastima. Pazite da primjenom neprovjerenih ili nepoznatih preparata dodatno ne nadražite kožu. U svakom slučaju, ako ne primijetite znatno poboljšanje u roku 12 do 24 sata nakon primjene preparata, obratite se svome liječniku.

Liječenje kod kuće

U slučaju pojave nekolicine impetigo ranica, njihovim redovitim pranjem toplom vodom i sapunom, uz primjenu ranije navedenih preparata i izlaganje ranica zraku, ublažit će se svrbež i očistiti koža. Ako je infekcija teže naravi, perite inficirano područje kože antibakterijskim sapunom i primjenjujte odgovarajuće liječenje.
Oboljeli od impetiga mora prilikom svakog pranja koristiti čisti ručnik. Ove ručnike perite odvojeno od ostalog prljavog rublja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU