back to top

Kako prestati hrkati

Hrkanje je gore za onoga tko dijeli krevet s nama nego za nas same. Jer dok mi u dubokom snu sanjamo o tko zna čemu, osoba do nas sigurno ne spava. Kako bismo se riješili ove tegobe i olakšali i sebi i drugima, može se poduzeti nekoliko mjera.

Što je hrkanje

Hrkanje se dogodi kada dijelovi usta i grla, jezik, gornji dio grla i meko nepce vibriraju o krajnike i adenoide. Za to postoji dosta razloga, npr. osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom su uvijek sklone hrkanju jer masno tkivo pritišće zlatne prolaze. I konzumiranje alkohola prije spavanja je čest uzrok hrkanju zbog opuštanja mišića grla i vješanja tkiva.

Kod prehlade i začepljenosti nosa hrkanje je gotovo neizostavna pojava, jer je upaljeno tkivo i višak sluzi koji ometaju protok zraka.

Savjeti za prestanak hrkanja

Kako bismo prestali hrkati prvo bismo trebali zaboraviti spavanje na leđima i podignuti uzglavlje kreveta, tako ćemo izbjegavati upadanje tkiva iz grla u zračne prolaze. Najbolje za “hrkače” je da spavaju na boku. Pošto ne postoji jamstvo da se neće okrenuti na leđa, može se staviti na stražnju stranu pidžame nešto što će žuljati ako se osoba počne okretati, tipa tenisku lopticu!

Ukoliko je uzrok hrkanja začepljen nos, potrebno ga je odčepiti kapljicama za nos koje stavljamo neposredno prije spavanja. A prehladom se pojavljuje i višak sluzi u nosu i grlu, koji se može riješiti grgljanjem sredstva za ispiranje usta od metvice. Sredstvo za ispiranje služi isključivo za grgljanje, ne za gutanje!

Mnoge osobe koje imaju alergiju, imaju i probleme s hrkanjem. Da bi se osigurali tijekom noći, potrebno je održavati higijenu na razini u spavaćoj sobi. Redovito usisavati i podove i zastore, često mijenjati posteljinu te prozračivati sobu! Tako se smanjuje broj potencijalnih alergena u sobi. Kod alergičnih na pelud, kod kojih se i hrkanje pojavljuje u doba peludi (proljeće) učinkovito sredstvo je čaj od koprive.

  Terapija aspirinom

Prije spavanja ne bi se trebalo jesti tešku hranu te pušiti s obzirom da od teške hrane se opuštaju mišići, a od pušenja sužavaju dišni putevi, što oboje rezultira hrkanjem.

Hrkanje nije opasno ni za koga, osim za odnos s osobom koja spava s nama, stoga ukoliko nas nije briga što hrčemo, radi kolegijalnosti poduzmimo nešto od ovih mjera, kako bi i osoba do nas bila odmorna i naspavana.

Foto: Doreen Salcher/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU