back to top

Kako biti bolji roditelj

Kako bi bili bolji roditelj svome djetetu, prvo pripazite na svoje ponašanje, i ispitajte se da li nešto trebate promijeniti na sebi. Ako želite da vam djeca budu bolji ljudi, morate biti bolji i vi sami. Ne postoje savršeni roditelji, ali svaki roditelj uvijek može biti bolji. U nastavku vam donosimo par savjeta kako da budete bolji roditelji.

Nemojte stalno samo hvaliti svoje dijete, radije mu svakodnevno udijelite više komplimenata. Djeci su potrebni komplimenti kako bi ih ohrabrili. Svako dijete će imati više samopouzdanja, ako će mu roditelji svakodnevno dijeliti komplimente.

Kada ste sa svojom djecom budite prisutniji! Danas su roditelji na sto strana i svaka sitnica im može odvući pažnju. Pazite da se to ne dogodi i odvojite barem sat vremena na dan da se posvetite samo svom djetetu i nikome drugome.

Ako želite da vaše dijete zavoli čitanje i pisanje, a time da mu stvorite i dobar temelj za početak školovanja, trebate djetetu čitati i pokazivati mu kako se piše, kako bi ono to zavoljelo i prije škole. Ta ljubav stvara se od malih nogu, a na vama je da mu je stvorite.

Disciplinu i pravila koja dijete mora poštivati provodite bez batina. Disciplinirati dijete ne znači da dijete morate tući ili ga kažnjavati, disciplinirati možete na miran i ozbiljan način.

Ako imate drugačije mišljenje o odgoju svoje djece, od vašeg partnera, nemojte se o tome prepirati, ponajmanje pred djetetom. Poštujte odluke svoga partnera pred djetetom, a ako se s time ne slažete, to mu recite na samo.

Održavajte vezu sa svojim partnerom, jer je to vrlo važno ako želite da vam dijete sretno odrasta. Djetetu je za sreću potrebna obitelj!

  Društveni razvoj djeteta

S vremena na vrijeme se odmorite od roditeljstva i svakodnevnih obveza. Roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, a kako bi bili kvalitetan roditelj, morate se s vremena na vrijeme odmoriti i pružiti si zabavu.

Nemojte vikati! Vikanjem nećete postići ništa pozitivno u odgoju, zato izbjegavajte povišeni ton ako želite nešto dokazati svome djetetu. Dijete vas ionako neće slušati dok vičete na njega.

Foto: nemke/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU