Kako dijete raste

Promatrati kako dijete raste i razvija se jedan je od najuzbudljivijih dijelova roditeljstva. Svako se dijete razvija vlastitom brzinom. Dijete se ne smije prisiljavati da ide bržim tempom nego što ide. Neka dijete ima svoj vlastiti tempo. Pazite da mu pružate svu pomoć i potporu koju možete.

13 mjeseci

S 13 mjeseci treba pustiti dijete da vježba stajati samo. Ako komade pokućstva rasporedite jedno uz drugo, dijete će možda po prvi puta samostalno zakoračiti. Stabilne igračke ili komadi pokućstva zaobljenih rubova idealni su da se dijete pridržava za njih i time si pomaže kako bi stvorio ravnotežu na nogama. Kada vaše dijete počne hodati, pazite da ga stalno držite na oku.

15 mjeseci

Najbolje bi bilo da svome dijetetu nabavite čvrsti stolac kako b moglo kleknuti i spustiti tijelo u sjedeći položaj bez pomoći i uživati u sjedanju i ustajanju iz stolca. Pomagat ćete mu da vježba savijanje koljena i kukova. Provjerite da se stolac ne može prevrnuti ako se dijete bude pridržavalo za njega. Djetetovi koraci su nesigurni, visoki, nejednake duljine i smjera. Pripazite na stepenice, dijete se u ovoj dobi može penjati po njima.

18 mjeseci

Za ubrzanje razvoja njegovih mišića pokažite mu kako će čučnuti. Potaknite da vas dijete oponaša. Penjite se zajedno s njim po stepenicama dok god to ne bude moglo učiniti samo. Dijete sada hoda sigurnijim korakom, nižim koracima, trči, hoda unatraške i rijetko pada.

21 mjesec

Dopustite svom djetetu da vam se pridruži u svakodnevnim aktivnostima, jer ga oduševljava sve što radite i željet će oponašati svaki vaš pokret. Sad može podizati predmete, a da pritom ne padnu. Ohrabrite ga u igrama kao što je nogomet.

2 godine

U ovoj dobi dijete treba ohrabrivati da pjeva i pleše, ono tada počinje dobivati ritam, te će uživati pjevajući i plešući. Plešite s njim, tako će lakše naučiti široki spektar pokreta.

Rast vašeg dijeteta je jako uzbudljiv, tijekom prvih nekoliko godina bit ćete zapanjeni koliko se brzo vaše dijete mijenja. Pazite na svoje dijete, i najbitnije bodrite ga u svakom novom koraku.

Foto: BlueOrange Studio/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU