back to top

Kako do bolje kondicije

Ako želite imati lijepu liniju i dobru kondiciju, nemojte da to ostane samo želja već ju probajte ostvariti. Obično mislimo da će nam to previše veremena oduzeti pa samo odustanemo od svega, no dovoljno je samo pet minuta dnevno, stoga nikako nemojte odustati. Ako je organizam neprekidno opterećen čak i samo pet minuta dnevno, nastaju tzv. podražaji treninga, odnosno srce, krvotok, izmjena tvari i disanje se pojačavaju.

Stjecanje kondicije

Dugotrajno tjelesno kretanje imat će jače djelovanje, idealno vrijeme je 45-60 minuta u danu. U tom se vremenskom okviru organizam oterećuje tako intenzivno da sve funkcije optimalno narastu. Za zdravlje je dovoljno vježbati  sat vremena na dan. Najbolje je da postupno krenete s kretanjem tako da svaki put povećate vrijeme tijekom kojeg vježbate, tako se nećete iscrpiti odmah na početku.

Sportska istraživanja pokazala su da je dovoljno trenirati svaki drugi dan. Organizam će bolje funkcionirati ako mu date jedan dan odmora, duže pauze su loše jer tijelo zaboravlja stečenu kondiciju, a napor će biti isti kao i kod prvog dana vježbanja. Vježbanjem svaki drugi dan postupno ćete graditi svoju kondiciju, organi koji su već istrenirani raditi će jače i s manje napora.

Provjerite vaše bilo

Prema bilu možete odrediti kako trening za postizanje kondicije djeluje na vas i koji su vam najveći dometi. Najbolje je da bilo izmjerite u pokretu s vršcima prstiju na vratnoj žili kucavici. Najjednostavnija metoda je brojanje šest sekundi i nakon toga ubacujete jednu nulu.

Trening za početnike

Za početak nemojte vježbati do svoje iscrpljenosti, već svakim slijedećim vježbanjem pojačavajte mjeru. Isto tako ne morate uvijek raditi iste vježbe, samo je bitno da ne forsirate tijelo, važno je samo ostati u pokretu. Možete izabrati klasične vježbe ili neki sport i tako stalno ostati u pokretu.

Do kondicije ćete doći tako da si ne postavljate prevelike zadatke, već da postupno povećavate napor. Isprobajte nešto što vas veseli, nemojte prebrzo odustati, pripazite na tjelesne signala, neka vam je trening raznovrstan i zaboravite na dizalo.

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU