back to top

Kako izmjeriti puls

Broj otkucaja srca jedan je od važnih faktora za provjeru u kakvom je stanju vaše tijelo. Kod odraslih i zdravih osoba u stanju mirovanja, broj otkucaja srca trebao bi iznositi između 60 i 100 otkucaja u minuti. Povećan broj otkucaja srca u minuti u stanju mirovanja može biti znak različitih bolesti i stanja stoga je jako dobro znati kako sami možete izmjeriti puls.

Mjerenje pulsa

Najjednostavnija tehnika za mjerenje pulsa je da stavite kažiprst i srednji prst na žilu vrata. Morate osjetiti lagano vibriranje stoga nemojte previše pritiskati žilu. Otkucaje srca brojite jednu minutu.

Sljedeći način za mjerenje pulsa je putem radijalne arterije koja se najbolje osjeti na unutrašnjoj strani ruke. Za ovaj način mjerenja pulsa najbolje je koristiti kažiprst, srednji prst i prstenjak istovremeno. Položite ih u predjelu zgloba i opet lagano pritisnite dok ne osjetite lagano vibriranje i brojite otkucaje srca jednu minutu.

Osim brojanja otkucaja jednu minutu, postoji i metoda procjene pulsa koja je puno brža. Ako se odlučite primijeniti ovaj način mjerenja pulsa, brojite otkucaje srca 15 sekundi i zatim taj broj otkucaja pomnožite s četiri.

Mjerenje pulsa mobitelom

Postoje i aplikacije za mobilne uređaje koje vam znatno mogu olakšati mjerenje pulsa. Isprobajte neku od njih i izmjerite puls na jednostavan način.

Instant Heart Rate

Ova aplikacija može se instalirati na iOS i Android uređaje te je besplatna. Koristi se tako da stavite prst na kameru mobitela i aplikacija će automatski upaliti bljeskalicu. Na ekranu će vam prikazati koliko dugo morate držati prst na kameri, a nakon toga ćete vidjeti koliki su vam otkucaji srca. Aplikacija sprema podatke s datumom i vremenom kada ste izmjerili otkucaje.

Kardiograf

Aplikacija Kardiograf je također besplatna no dostupna je samo za Android uređaje. Otkucaji srca se mjere pomoću kamere kao i kod Instant Heart Rate aplikacije. Kardiograf pruža mogućnost izrade više profila pa možete pratiti otkucaje srca članova vaše obitelji te se podaci čuvaju.

  Škrgutanje vilice u snu

Runtastic Heart Rate Monitor

Ova aplikacija također mjeri otkucaje srca putem kamere vašeg pametnog telefona, a možete ju koristiti i na Android i na iOS uređajima te je također besplatna. Otkucaje srca možete mjeriti za vrijeme mirovanja ili nakon neke fizičke aktivnosti. Runtastic Heart Rate Monitor od dobivenih podataka radi graf koji vam vizualno prikazuje kako vaše srce reagira na fizičku aktivnost i postoji li razlog za brigu ako primijetite nizak ili visok broj otkucaja srca.

Ako primijetite nepravilnosti u radu srca, svakako se obratite liječniku. Informirajte se kako možete sačuvati zdravlje srca jer srčane bolesti su najčešće, a njihova stopa smrtnosti je najveća.

Foto: Dmitry Lobanov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU