Kako kuhati krumpir

Od svih vrsta povrća, jedna je zasigurno najviše na našem tanjuru, neovisno o godišnjem dobu i bilo kakvim drugim situacijama. Naravno, radi se o krumpiru. Načina na koji možemo napraviti krumpir za jelo je bezbroj, kao glavno jelo, kao prilog, kao salata, kao dio glavnog jela u raznim varivima… Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli krumpir u baš nijednoj varijanti.Možemo ga peći, pržiti, kuhati… Zadržat ću se na ovom potonjem načinu koji je ujedno i najzdraviji.

Kuhanje krumpira

Najzdraviji način kuhanja je zapravo kuhanje krumpira u kori, dakle samo cijeli krumpir stavimo u lonac pun hladne i zasoljene vode te kuhamo dok krumpir ne omekša. To ćemo provjeriti pokušamo li ga probiti vilicom, ako vrhovi vilice
upadaju lagano u krumpir, onda je on gotov.

Najčešće pak kuhamo krumpir na način da ga očistimo, properemo i razrežemo na kockice, to je osnovan oblik krumpira za kuhanje različitih variva i gulaša, ali i za pire krumpir. Krumpir je gotov kad omekša i onda ga dalje razrađujemo.

Ako ćemo raditi pire krumpir, dodajemo mu malo maslaca ili mlijeko i štapnim mikserom ili gnječilom ga pretvaramo u kašasti oblik, kakav nam je i poznat na tanjuru u obliku pire krumpira. Pire krumpir se često radi kao prilog mnogim mesnim jelima.

Za dodatak ribljim jelima pak često se jede krumpir-salata. Nju dobijamo upravo kuhanjem krumpira u kori, kojeg razrežemo na kockice tek kad je skuhan i malo ohlađen. Krumpir salata je najukusnija dodamo li joj luk, a po želji i rajčice ili zelenu salatu, te par kapi maslinovog ulja. S obzirom da ide uz ribu, nije teško pogoditi da se najčešće nalazi na dalmatinskim ili istarskim stolovima.

U varivima i gulašima, krumpir na kockice se dodaje u vodu, a onda se dodaju i ostali sastojci, ovisno o kojem jelu se radi, ako je npr, riječ o svinjskom gulašu, dodajemo krumpiru grašak i komadiće svinjskog mesa.

Vremenski period kuhanja krumpira ovisi je li se radi o mladom ili starom krumpiru. Mladi krumpir se kuha od 15-20 minuta, dok je starome potrebno nešto više, u prosjeku oko 30 minuta.

Foto: CGissemann/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma