Kako liječiti hripavac

Hripavac (pertusis) je zarazna infekcija respiratornog trakta. Kod mnogih ljudi, praćeno je teškim kašljem uz piskave udisaje. U našim krajevima bolest je poznata pod nazivom magareći kašalj i kukurikavac zbog specifičnog zvuka koji bolesno dijete proizvodi svakim novim udisajem.

Prije nego što je uvedeno obvezno cijepljenje 1940., hripavac se smatrao bolešću djetinjstva. Sada se hripavac javlja kod djece koja su premalena za cijepljenje i kod odraslih čiji je imunitet izblijedio.

Smrtni slučajevi povezani s hripavcem su vrlo rijetka pojava, ali najčešće se javljaju kod djece. Na svjetskoj razini, smrtnost je oko 2%. To je razlog zašto je tako važno za trudnice i druge ljude koji će imati bliski kontakt s djetetom, da su cijepljeni protiv hripavca.

Nakon što se zarazite hripavcem, potrebno je 7 do 10 dana da se pojave prvi znakovi i simptomi, kao što su curenje i začepljeni nos, crvene oči, groznica i kašalj. Kod odraslih je teže odrediti o čemu se radi jer najčešće prva pomisao je obična prehlada.

Nakon tjedan ili dva, znakovi i simptomi se pogoršavaju. Gusta sluz koja se nakuplja unutar dišnih puteva uzrokuje nekontrolirano kašljanje. Teški i dugotrajni kašalj može provocirati povraćanje i uzrokovati osjećaj iscrpljenosti cijelog tijela. Najčešće osoba koja iznenada ostaje bez zraka prilikom kašljanja promijeni boju lica, odnosno poplavi od nedostatka kisika.

Glavni problem kod dojenčadi je što se ne mogu “iskašljati”, najčešće samo poplave i bore se za svaki udisaj uz povremeno zaustavljanje disanja.

Hripavac uzrokuje bakterija koja iako ne može preživjeti na zraku lako se prenosi kapljičnim putem. Kad zaražena osoba kašlje ili kiše, kapljice natovarene sitnim klicama se raspršuje u zrak i može ih udahnuti u pluća svatko tko se nađe u neposrednoj blizini.

Djeca u Hrvatskoj počinju se cijepiti protiv hripavca od četvrtog mjeseca i nastavljaju u nekoliko navrata. Važno je napomenuti da čak niti dijete koje je primilo sve doze cjepiva nije u potpunosti imuno na hripavac.

Što je dijete mlađe to su komplikacije od hripavca teže i opasnije, na primjer dijete može razviti upalu pluća, može doći do usporavanja ili zaustavljanja disanja, dehidracije i nekih oblika oštećenja mozga. Djeca do 6 mjeseci starosti spadaju u najriskantniju skupinu oboljelih.

Posjetite svog liječnika ako ste vi ili vaše dijete došli u kontakt oboljelih ili se pojavio dugotrajni kašalj. Bolest se liječi antibioticima, a malu djecu se najčešće zadržava u bolnici na stalnom promatranju. Ako se bolest kasno dijagnosticira, antibiotici neće značajno promijeniti tijek bolesti, ali će spriječiti širenje.

Foto: StockLite/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU