back to top

Kako njegovati oči

Mnogi pjesnici i pisci pjevali su o ljepoti oka, a njoj se od antike pa nadalje uvijek posvećivalo mnogo pažnje i važnosti. Izgled i izraz oka često odaje odraz zbivanja u unutrašnjosti osobe, govori nam o osjećajima određene osobe i stanju njezine duše.

Oko može iskazati ljubav i nježnost, ljutnju i mržnju, a nerijetko nam govori i u kakvom je zdravstvenom stanju čovjek.

Njega žene se naročito odnosi na uljepšavanje i isticanje očiju. Ono se provodilo raznim sredstvima još od najstarijih vremena sve do danas, a sve to prema ukusima okoline gdje se žena nalazi.

Kod njege oka čovjek obično ide za tim da zadovolji svim zadacima koje oko može dati jer dobra funkcija oka glavni je uvjet ljepote očiju. Svi organi tijela imaju određene zadatke u funkciji organizma, a funkcija oči spada među najsloženije i najvrjednije. Taj relativno mali organ omogućuje rad i snalaženje u prostoru i promatranje svih ljepota prirode.

Međutim često zaboravljamo da je i očima potrebna njega, koja se ne sastoji samo od njegova uljepšavanja kozmetičkim sredstvima već i od njegova čuvanja. Nažalost, napredovanjem životne dobi oči polako gube svoj sjaj koje su imale u mladosti jer lučenje suza postaje sve slabije, a zjenice, koje su u mladosti šire, s vremenom su sve uže i uže. Sve to znači da se oko mijenja, a pogled postaje sve manje vedar. Starije životna dob mijenja osim toga i funkcionalno stanje oka, zahtijevajući pomoć u obliku naočala za rad na blizinu.

Da bismo pravilno postupali s očima, u prvom redu za rad je potrebna pravilno postavljena rasvjeta. Kod radu na blizinu, a to se posebno odnosi na čitanje i pisanje, udaljenost štiva od očiju trebala bi biti od 30 do 40 centimetara. Svjetlo ne smije biti ni prejako ni preslabo. Pravilno je da svjetlo treba padati s lijeve strane ili s gornje strane, ali nikako se ne smije bliještiti.

  Bučino ulje za zdravlje

Mogu se nositi i ”nevidljive naočale” u obliku kontaktnih leća tj. malih leća koje se stave direktno na oko i koje su neprimjetne. Privikavanje na njih iziskuje u početku kod nekih osoba izvjesno strpljenje, ali uz dobru volju i upornost, te se smetnje uskoro prevladavaju.

Foto: Wallenrock/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU