HomeLifestyleKako odabrati vrtić

Kako odabrati vrtić

Odabir dječjeg vrtića vrlo je važna obiteljska odluka. Često se odlučimo za onaj koji je najmanje udaljen od naše kuće, da bismo odmah mogli doći po djecu u slučaju da se razbole. Međutim, budući da djeca obično nastavljaju na istome mjestu sa školskim obrazovanjem, bitno je dobro promisliti o odabiru vrtića.

Neki roditelji provedu pravo malo istraživanje tržišta da bi odabrali najbolje mjesto obrazovanja za svoje dijete; čak i izrade tablice s podacima o svakoj posjećenoj obrazovnoj ustanovi. Kakvi su im sportski sadržaji, zastupljenost stranih jezika, koliko djece upisuju, broj djece po skupini/ razredu… Koliko god vam se to čini pretjeranim, razmislite malo, i vi želite najbolje za svoje dijete.

Nije dobro da pri odabiru obrazovne ustanove najveću ulogu igra podatak gdje smo se mi obrazovali, ili naš otac ili djed, budući da se i obrazovne ustanove s vremenom mijenjaju. Provjerite mogu li roditelji surađivati sa školom, jer krajnju odgovornost u obrazovanju djece imaju roditelji. Kada planirate povjeriti obrazovanje djece nekoj instituciji ne smijemo zaboraviti da se radi o zadaći koju i mi trebamo obavljati svakoga dana, bez predaha. Škola nam pomaže. Roditelji, obitelj i škola trebaju slijediti iste smjernice i isti plan.

Roditelji trebaju biti uključeni u školovanje svoje djece i redovito odlaziti na roditeljske sastanke i na informacije, da bi naučili odgajati djecu na pravi način. Tate i mame ne znaju sve. Priznajte, jedva da ostavite nešto vremena za napredovanje u svojoj ulozi roditelja i prijatelja vlastite djece. Svi bi roditelji trebali osjećati taj nemir: zanimanje koje nam treba biti na prvom mjestu je biti dobar roditelj. Kada vidimo da nam se nešto u školi ne sviđa, bilo na obrazovnoj ili osobnoj razini, trebamo razgovarati s učiteljem.

  Priprema djeteta za život

Odgajatelji, učitelji, pedagozi, psiholozi, logopedi su stručnjaci, ali i vaši saveznici. Oni vas ne gledaju kao neprijatelje, pa nemojte ni vi njih. Odaberite vrtić i školu gdje se vi osjećate dobrodošlo, ali uzmite u obzir da će vaše dijete tamo provoditi sate i sate svaki dan. Možete povesti vaše dijete sa sobom. Pogledajte kako se ono ponaša u nepoznatom okruženju. Ako mislite da će vam dijete odvratiti pozornost od potencijalnih detalja, nemojte ga povesti. Povedite partnera, baku ili prijateljicu. Bitno je da imate osobu od povjerenja čije mišljenje cijenite. Nemojte odmah odlučiti, obiđite nekoliko vrtića ili škola. Dobro razmislite i prespavajte odluku.

Najbolji savjet je zapravo da promatrate djecu ispred zgrade, nebitno radi li se o vrtiću ili srednjoj školi. Atmosfera u dvorištu je možda i najbitnija stavka. Možete li zamisliti vaše dijete tu?

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj