Kako pobijediti glad

Loše navike kao što je jedenje iz dosade, nemogućnost odolijevanja mirisu iz pekare i tome slično mogu narušiti vašu želju za gubljenjem kilograma. Kako biste se oduprijeli navikama za koje znate da su loše i nepotrebne, morate prekinuti vezu između određene situacije i vaše reakcije.

Planiranje obroka

Kada ste gladni, a ne znate što biste jeli, velika je vjerojatnost da ćete posegnuti za nekim brzim i često najgorim rješenjem u vidu pizze ili nekog drugog jela brze hrane. No, ako isplanirate svoj obrok dan prije i nabavite potrebne namirnice spriječit ćete posezanje za lošom, brzo hranom. Isto vrijedi i za užinu ili doručak. Bolje je nositi nešto zdravo na posao ili u školu nego kupiti bilo što u obližnjoj pekari. Uvijek imajte u ladici nekoliko zdravih grickalica koje će vam služiti za prvu pomoć!

Riješite se nezdravih grickalica

U trgovini namirnica teško je odoljeti svim onim grickalicama koje se nude. No, učinite svojim ukućanima i sebi uslugu pa ne kupujte hranu koja nije dobra za zdravlje. To ne znači da se morate odreći slatkiša. Ima dosta hrane koja može zadovoljiti želju za slatkim, a usput je hranjiva i zdrava. Pazite i na pečene proizvode jer su često obilježeni kao nemasni, a imaju više kalorija i šećera nego neki slični masniji proizvodi.

Kupujte s popisa

Ovo se isto odnosi za vrijeme kupovine, kada često impulzivno ubacite vrećicu nečeg nezdravog u vašu košaru. Ako napravite popis i držite se njega, ne samo da ćete očuvati liniju, već ćete i uštedjeti koju kunu.

Jedite samo kad ste gladni

Katkad je hrana utjeha pa mnogi posegnu za hranom jer zapravo žele nešto drugo. Hrana nam
se čini osobito privlačnom i kad smo umorni ili žedni, tužni ili nezadovoljni. Ako jedemo zbog nečeg drugog, a ne zbog gladi, vjerojatno je da ćemo uzeti više kalorija nego što nam je stvarno potrebno.

Ako ignorirate osjećaj gladi neko vrijeme, vidite kako ćete se osjećati. Tako ćete se prisjetiti iskrenog osjećaja gladi. Za bilo koji drugi osjećaj, hrana nije rješenje. Ako niste sigurni jeste li gladni, onda to vjerojatno i niste!

Foto: OpopO/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma