back to top

Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

Kada djeca postanu u potpunosti svjesna druge djece oko sebe, te kada se požele igrati s drugom djecom, na vama je da im to i omogućite. Igranje s drugom djecom je važno za svako dijete, radi socijalizacije, a ponekad i vi morate pomoći svome djetetu da se socijalizira. Kako pomoći djetetu na socijalizaciji te kako mu pronaći prijatelje, donosimo u nastavku.

Sve kreće s nekih 9 mjeseci djeteta, kada dijete počne primjećivati drugu djecu, a onda s godinu dana kreću i prvi kontakti s drugom djecom, ali samo uz prisustvo odraslih. S godinu i pol se djeca sama počinju približavati drugoj djeci, ali ta igra više liči na tučnjavu nego na igru. Do treće godine se djeca igraju u istom prostoru, ali svako dijete se igra zasebno.

a trećom godinom djeteta počinju se stjecati i novi prijatelji. Trogodišnjoj djeci će se najčešće starija djeca više sviđati pa će tu djecu nazivati svojim prijateljima. S vršnjacima se trogodišnjaci počinju igrati tek kada krenu u vrtić.

Neka djece se teže sprijateljuju, no ako i pružate potrebnu podršku i ona mogu naći prijatelje, koji su važan dio odrastanja svakog djeteta.

U raznim situacijama će roditelji moći se upoznati s roditeljima nekih vršnjaka svog djeteta. Tada je bitno da se roditelji potrude, da njihova djeca postanu prijatelji. Kako bi djeca postala prijatelji trebaju se što češće viđati, a to ovisi samo o njihovim roditeljima. Roditelji se u dječja prijateljstva trebaju uključivati diskretno, uvijek poštujući želje svoga djeteta.

Ako vaše dijete ima problema s opuštanjem pred drugom djecom, bilo bi dobro kada bi ga upisali na neke aktivnosti, u koje su uključena djeca, jer će se tamo prije osloboditi. Ako primjerice kod svog djeteta primjećujete što bi ga zanimalo, obvezno ga upišite na takvu aktivnost.

  Ritam spavanja kod beba

Ako je vaše dijete previše plašljivo, ne forsirajte s upoznavanjem više djece, nego ga približavajte jednom ili dvoje djece. Takvoj djeci treba pružiti dosta vremena da uspostave kontakt. Prilikom takvog upoznavanja, vi morate malo pomoći svome djetetu, ali ga nikako nemojte siliti na ništa jer dijete samo odlučuje s kime se želi igrati, a s kime ne.

Foto: Cheryl Casey/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU