Kako povećati razinu serotonina

Kako povećati razinu serotonina. Osjećaj vlastitog zadovoljstva i sreće, ili pak suprotno od toga- nezadovoljstva i nesreće, svoj uzrok osim u vanjskih, životnim situacijama ima i u razini hormona koji se zove serotonin! Serotonin omogućuje živčanim stanicama suradnju i međudjelovanje, a ima ulogu i u cirkulaciji krvi.

Kada ga je dovoljno, osjećamo se dobro, no čim ga je manje nego što nam je potrebno javljaju se osjećaji tjeskobe, tuge, pa čak i depresije. Serotonin djeluje i na apetit i seksualnost.

Potrebno je učiniti što je više moguće kako bi održavali serotonin, i podizali ga.

Da bi to napravili ključne su tri stvari:

1. redovita tjelovježba i kretanje

2. izloženost sunčevom svjetlinom

3. biranje namirnica koje sadrže u sebi serotonin

Kako povećati razinu serotonina

Umjerena vježba za veću razinu serotonina

Dokazano je da umjerena tjelovježba djeluje na ljudski organizam gotovo jednako intenzivno kao o antidepresivi. Da bi vježbanje bilo učinkovito, trebalo bi se oznojiti i to 3 puta tjedno po 20 minuta.

Sunce nam daje vitamin B, puni nas pozitivnom energijom. S obzirom da su ispred dan tmurni i sivi zimski dani, ne možemo očekivati da ćemo biti u mogućnosti izlagati se suncu, no nema veze. U zamjenu za to, možemo ići na mjesta koja će napuniti naš duh, bilo to kazalište, kino, neka radionica…

Što se tiče namirnica koje potiču lučenje serotonina, to je u prvom redu voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke (sjemenke sezama, kikiriki). Riblje ulje također potiče lučenje serotonina i na taj način potiče osjećaj zadovoljstva. Slobodno možemo reći da su navedene namirnice prirodni antidepresivi.

Što se tiče kavoljubaca, oni bi trebali ograničiti unos kofeinskih napitaka jer oni ometaju proizvodnju serotonina. Jako dobar kod podizanja serotonina je čaj od gospine trave, koji bi trebalo piti 3 puta dnevno jer djeluje kao antidepresiv.

  Trening snage

Osim na raspoloženje dokazano je da serotonin utječe i na kvalitetu i količinu sna.

Zbog svih posljedica koje izaziva manjak serotonina u mentalnom smislu, nikako nije dobro zanemariti tu pojavu. U narodu je serotonin poznat i pod nazivom “hormon sreće”, pa kad smo već svi svjesni da je nekad dovoljna šačica kikirikija da se osjećamo malo bolje, sigurna sam da nam nije teško pojesti ga i pustiti serotonin da se oslobađa!

Foto: Yellowj/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU