back to top

Kako prati posteljinu

Čista, mirišljava i mekana plahta je posteljina koju svaka osoba priželjkuju kada navečer umorna legne u svoj krevet. Nema osobe koja ne voli leći u čistu posteljinu, a kako bi posteljinu prali na pravilan način, u nastavku vam donosimo nekoliko grešaka koje se prilikom održavanja plahte često rade, a koje trebate izbjegavati.

Na plahtama provodimo najviše vremena u komadu, pa ne čudi što na njima ostaje znoj zbog kojeg se stvaraju bakterije koje se brzo šire. Kako bi ih uklonili što prije, te kako bi imali čistu plahtu, plahtu je poželjno mijenjati svaka dva tjedna.

Ako vam plahta nema tvrdokorne mrlje, te nije nešto posebno zamazana, možete je prati na 40 stupnjeva, kao i ostalo pamučno rublje, samo da se riješite znoja i bakterija koji su se nakupili u proteklim tjednima spavanja.

Ako svoju posteljinu za spavanje nakon pranja u stroju za pranje rublja odlučite osušiti u sušilici, nemojte je miješati s ostalim rubljem. Tako se primjerice nikako ne preporučuje sušenje posteljine u sušilici s ručnicima. Ručnicima treba duže vremena da se u potpunosti osuše, dok se posteljina osuši puno ranije. Vlažni ručnici će je ponovo namočiti i ona će se sušiti dulje nego je potrebno.

Ako na svojim plahtama imate tvrdokorne mrlje koje stoje već dulje vremena na plahtama prije pranja ih morate posebno tretirati. Mrlje uklonite odstranjivačem za mrlje, a prije pranja ih stavite na program pretpranja ili ih jednostavno namočite i ostavite da malo odstoje.

Kako bi se plahte za krevet pravilno i u potpunosti oprale ne smijete ih u stroju za pranje rublja miješati s ostatkom prljavog rublja. Plahte su velike pa im stoga treba dovoljno prostora u mašini za pranje rublja kako bi se u potpunosti oprale. Nemojte pretrpavati mašinu za pranje rublja i posteljinu perite samu.

Ako odlučite posteljinu staviti na sušenje u sušilicu rublja nemojte je stavljati predugo. Da bi bila meka i podatna, posteljinu je dovoljno staviti u sušilicu rublja na nisku temperaturu i kratko vrijeme.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU