Kako prepoznati toplotni udar

Ljeto često zna zavarati. Sjetite se samo koliko ste puta bili na suncu i činilo vam se sve dobro dok niste došli s plaže i otuširali se. Onda ste imali što vidjeti, glavobolja, crvenilo na koži, čak možda i blagi oblik sunčanice. To nikako nije nešto što je poželjno i zdravo za kožu, ali ni za zdravlje u cijelosti.

Toplinska iscrpljenost

Najčešća stvar koja bi vam se lako mogla dogoditi dok se bezbrižno sunčate, a koja je itekako jasan znak da ste pretjerali sa suncem je toplinska iscrpljenost. To je nešto blaži oblik toplinskog udara.

Prati ga osjećaj učestale žeđi i umora iako zapravo niste fizički ništa radili. Sve to jasan je znak da ste predugo na suncu. Još ako k tome dodate i stalno znojenje znači da se vaš organizam, slikovito rečeno, pregrijao.

Toplotni udar

Prosječna temperatura organizma je, kao što znamo, oko 37 stupnjeva, a ovom prilikom vaša temperatura tijela postaje viša. Zabrinjavajući trenutak koji može biti i poguban je kada vaša tjelesna temperatura kreće prema 40 stupnjeva. To je temperatura kada vaše tijelo počinje otkazivati poslušnost, što može izazvati i probleme s unutarnjim organima.

Stoga, ako ste koji sat na jakom suncu nemate što više čekati, maknite se u hlad. Na prvu će vam se činiti da ste malo bili i da je sve u redu, ali kada malo dođete k sebi vidjet ćete da ste na suncu boravili i više nego što je potrebno. Vrijeme provedeno vani je varljivo. Pazite da cijelo vrijeme uzimate dovoljno tekućine i nemojte se igrati sa suncem. Samo kratko izlaganje već će biti dovoljan šok vašem organizmu jer se inače uopće ne izlažete suncu.

Sunčanica najčešće dolazi onima koji na suncu rade, vježbaju ili starijim osobama koji su osjetljiviji na visoke temperature. Dakle, opreza po pitanju sunca nikad dosta. Izbjegavajte najjače sunce od 11 do 17 sati zbog velikih vrućina, ali i štetnih UV zraka.

Foto: Chris Driscoll/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU