back to top

Kako se otrijezniti

Ukoliko je vikend pred nama, zasigurno će se mnogi od nas odlučiti za večernji izlazak. A kako to obično biva pritom će se popiti koja čašica više. I sve je divno i krasno do jutra nakon kada konzumiranje alkohola dolazi na naplatu pa se probudimo mamurni, često i s glavoboljom ili boli u želucu. Naime, alkohol je dehidrirao naš organizam,a glavobolja je posljedica širenja krvnih žila u mozgu.

Da bi vam koliko – toliko pomogli i ublažili posljedice pijanstva, napisat ćemo nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta, osim onoga što većina vjerojatno zna, a to je konzumiranje tablete protiv glavobolje, iako bi i u tom slučaju optimalno
bilo uzeti tabletu koja u sebi ne sadrži paracetamol, jer on može naškoditi jetri zbog alkohola koji smo popili.

Često imamo i osjećaj iziritiranosti želuca pa nam se povraća, stoga ako je došlo do toga najbolje bi bilo izbaciti iz sebe štetne tvari.

Najvažnija stvar je unos vode u organizam, s obzirom da smo od alkohola dehidrirani, tako da čim se probudimo, odmah popijemo barem 2 čaše vode. Dobro djeluju i slatki sok o naranče, rajčice zbog fruktoze koja u ovom slučaju ubrzava metabolizam alkohola. Za kavopije isto dobra vijest, naime šalica ili dvije kave će nam itekako pomoći pri triježnjenju, no sve više od toga je pretjerano.

Nadalje, za prvi obrok savjetujemo frape od banane koji je pun hranjivih tvari, sok i voće, ili zdjelicu pileće juhe koja će nam goditi želudcu, a osim toga i nadomjestiti kalij i sol.

I iako bi najradije proveli dan u krevetu, to je pogrešno!

Da bi nas mamurluk što prije napustio, potrebno se kretati, čak je poželjno i trčanje kako bi potakli proizvodnju endorfina, prirodnih sastojaka protiv boli koji se proizvode u tijelu.

Mamurluk bi nas trebao napustiti u roku od 24 sata, a ako se i nakon toga osjećamo loše, to je znak da posjetimo liječnika.

Evo i neke napomene za vrijeme prije, ako znamo da ćemo konzumirati alkohol. U tom slučaju, najbolje je prije pojesti nešto masno, jer masna hrana usporava apsorpciju alkohola na način da se masnoća obavije oko sluznice crijeva. Pri odabiru žestokih pića, najbolje se odlučiti za vodku, jer sadrži manje bioprodukata od npr. whiskeya, ruma, konjaka… U slučaju vina bolji je izbor bijelo, također zbog manje količine bioprodukata od crnog vina. Nije dobro piti ni pića s mjehurićima kao šampanjac, rum-colu, džin-tonik, jer mjehurići ubrzavaju ulazak alkohola u krvotok.

Važno je i sporo piti, da bi tijelo moglo razgraditi alkohol, kako bi ga manje došlo do mozga. I nikako nije istinita ona “klin se klinom izbija”, pa tu metodu izbjegavajte u širokom luku!

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU