back to top

Kako se riješiti kurjeg oka


Iako nam police u ljekarni nude cijelu paletu proizvoda koji nam jamče da ćemo se pomoću njih riješiti kurjih očiju, ponekad samo korištenje kupljenog proizvoda nije dovoljno da bi se riješili ovog neugodnog zadebljanja kože. Liječenje uvijek ovisi o mjestu na kojemu je kurje oko.

Kurje oko je zadebljanje površinskog dijela kože koje je zapravo nakupina mrtvih stanica uzrokovanog čestim trenjem. Najčešći uzrok kurjih očiju su neudobne cipele koje pritišću neki dio stopala ili prstiju. Ovisno o poziciji gdje se nalazi kurje oko ovisi i njegova bolnost, naime, ako je na stopalu ili šaki, ono čak može služiti i kao zaštita, no ako je na mjestu koje pritišće kost, u tom slučaju je često bolno i neugodno.

Kako se sami možemo riješiti kurjeg oka?

Prije svega, potrebno je odstraniti nakupljene mrtve stanice, i to onda kad je koža mokra. Naime, nakon kupke ili tuširanja kamenim plovućcem stružemo mjesto na kojemu je kurje oko. Ne smijemo biti pregrubi jer možemo ozlijediti kožu, pa ukoliko prvim pokušajem ne ode sva zahvaćena koža, postupak je potrebno ponavljati ponekad i po više puta. Ako je kurje oko smješteno između nožnih prstiju, onda je riječ o tzv. mekom kurjem oku, koje je najbolje odstraniti turpijicom koja lako može doći do uskog područja među prstima.

Učinkovito sredstvo za omekšavanje kurjeg oka je maslinovo ulje u koje namočimo jastučić prstenastog oblika (dostupan u ljekarnama) te ga stavimo na kurje oko. Dok ova kura traje, najbolje je nositi stare čarape. Osim maslinovog ulja, umakanje noge u vodi u kojoj je gorka sol je također efikasno pri omekšavanju bolnog kurjeg oka.

Za one koji nisu pobornici ovih kućnih metoda, savjetujemo kupnju naljepaka za odstranjivanje kurjih očiju koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu. Naljepke nakon tuširanja čvrsto stavimo oko kurjeg oka, pazeći da ne zahvatimo zdravu kožu jer salicilna kiselina može uzrokovati opekline zdrave kože.

Osobe koje boluju od šećerne bolesti trebale bi se u slučaju pojave kurjeg oka obratiti liječniku, a ne pokušavati samostalno izliječiti kurje oko, jer bi to moglo dovesti do infekcije stopala što je izrazito opasno. Za sve ostale, liječnik je potreban jedino u slučaju upale kurjeg oka jer je to znak infekcije. Nikako se ne preporučuje nožem ili škarama kidati otvrdnulu kožu kurjeg oka!

Prevencija

1. Ukoliko primijetite da vam se koža stvrdnula te da vam prijeti opasnost od nastanka kurjeg oka, potrebno je namazati to područje malom količinom losiona koji sadrži ureju.

2. Preporučuje se nošenje udobnih cipela, pri čemu treba napomenuti da prsti ne smiju biti stisnuti, te da noga ima prostora sa svih strana u cipeli.

3. Žene koje preferiraju visoke potpetice trebale bi na prstima cipele staviti jastučiće koji smanjuju pritisak na prste.

4. Pri kućnim radovima kao što je bojanje, rad u vrtu, bilo bi dobro nositi gumene rukavice zbog sprječavanja kurjeg oka na šakama.

Foto: ifong/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU