back to top

Kako se rješiti napadaja gladi nakon treninga

Svi oni koji su ikada vježbali bilo kod kuće, u teretani ili s prijateljima u dvorani znaju što znači biti gladan nakon treninga. Kako biste izbjegli pretjeranu želju za hranom i održali idealnu tjelesnu težinu slijedite par savjeta u nastavku i ne dozvolite da vas obuzme glad.

Ako ozbiljno držite ili ste spremni držati do vašeg fitness treninga, trebate imati na umu da je obrok nakon treninga jako važan. Ukoliko niste imali u planu ništa pojesti nakon treninga, vjerojatnost da ćete navaliti na frižider kad dođete kući je velika.

Izbjegavajte posjet trgovinama nakon treninga

Trgovina nakon treninga možete biti vaš prijatelj i neprijatelj ukoliko nemate jaku samokontrolu i određeni cilj. Ako niste razvili samokontrolu i ako znate ”varati” svoju zdravu prehranu vjerojatno ćete završiti kupovati nezdravu hranu jer će za vas kupovati vaše gladne oči. Umjesto da čekate vrijeme kada ste gladni, preporučujemo odlazak u trgovinu kada ste siti, tada nećete pasti pod utjecaj nezdrave hrane i ostat ćete si dosljedni. Ako baš morate otići u trgovinu nakon treninga, izbjegavajte unutrašnjost trgovine i držite se vanjskih dijelova jer se tu baš nalazi zdrava hrana.

Nemojte zaboraviti jesti prije samog treninga

Ako trening započnete gladni, ne samo da ćete sigurno ogladnjeti nakon, nego će vaše tijelo početi crpiti zalihe energije i nećete biti sposobni pravilno odraditi trening.

Jedite pravu hranu poslije treninga

Po završetku treninga, osigurajte si zdravu i svježu hranu bogatu proteinima i ugljikohidratima koji su dobri za vaše zagrijane mišiće. Nakon treninga vašem su tijelu potrebne dvije stvari, to su ugljikohidrati i proteini, no u pravilim omjerima. Jedite oko 20 grama proteina s oko 40 grama ugljikohidrata. Taj omjer može osigurati optimalan unos hranjivih tvari. Za maksimalne rezultate poslije treninga, pokušajte sa proteinskim shakeom sa brzo probavljivim proteinom sirutke, zajedno s nekoliko rižinih kolača, sve unutar prvog sata nakon treninga. Nakon čega ponovo pojedite ”pravi” obrok kroz nekoliko sati. Ova metoda je dobra za energiju i mišiće.

Obuzdajte napadaje gladi nakon treninga

Iako je istina da nakon treninga vaše tijelo potroši glikogen pohranjen u organizmu, no više je nego vjerojatno da vaš glikogen ipak nije dovoljno nizak da bi opravdali nepotrebno prejedanje ugljikohidratima. Većina ljudi ima naviku nakon treninga pretjerati s količinom obroka jer su ili jako gladni, ili broje kalorije koje su izgubili tijekom treninga pa smatraju da je u redu pojesti više. Umjesto da pretjerujete s količinom nezdrave hrane, napravite si zdrave namirnice na način na koji ih volite konzumirati. Zdravo ne znači neukusno. Pokušajte si napraviti zdravu pizzu s povrćem, integralnu tjesteninu ili pečeno povrće.

Detoksikacija organizma

Povremeno je dobro napraviti detoksikaciju vašeg organizma ako se želite riješiti toksina. Kako to učiniti pogledajte u nastavku:

[fvplayer src=”http://vimeo.com/107596000″ splash=”http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/07/detoksikacija-organizma.jpg”]

Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU