back to top

Kako upoznati bebu s plivanjem

Postoji više razloga zašto bi bebu trebalo upoznati s plivanjem, što ne znači da bi dijete trebalo poticati na plivačku karijeru i očekivati novog svjetskog prvaka, nego omogućiti mu da nauči plivati jer je dokazano kako ima brojne blagodati za njegovo zdravlje.

Nedavno provedena istraživanja su pokazala da djeca čiji su roditelji neplivači imaju manje šanse da nauče plivati i bez obzira na razne tečajeve koje organiziraju brojne udruge, dijete neće imati priliku prebroditi strah i postati plivač ako ne dobije potrebno povjerenje od roditelja.

Kako i kada upoznati bebu s plivanjem? Mnogi se slažu kako je idealna dob kada bi dijete trebalo učiti plivati od dvije do tri godine.

Brojni roditelji unatoč tome svoju djecu s plivanjem žele upoznati i prije navršenog prvog rođendana, a dobro je što postoje grupe koje organiziraju druženje s bebama i roditeljima od navršenih šest mjeseci pa nadalje.

Zbog čega brojni stručnjaci tvrde kako je dob od dvije godine najbolja za plivanje? Smatra se kako se bebe u vodi osjećaju sigurno i zbog toga većina njih obožava kupanje.

Grupe koje organiziraju druženje roditelja i beba rade na osmišljavanju programa kojim će pomoći roditeljima, ali i njihovim mališanima da prvi susret s vodom dožive kao ugodno iznenađenje. Sve se radi postepeno kako se dijete ne bi šokiralo i tako steklo strah koji će ga pratiti veći dio života.

Nije važno koje je godišnje doba jer zahvaljujući zatvorenim bazenima svatko ima priliku krenuti s najmlađima na zabavna, ali isto tako i korisna druženja.

Plivanje je odlično za dijete iz više razloga. Pored toga što utječe na zdravlje, dijete će na taj način imati više šanse da kasnije u životu izgradi samopouzdanje. Starija djeca će moći tako upoznati nove prijatelje, a i roditelji će imati priliku poboljšati radnu etiku.

  Strah od liječnika

Plivanje je dobro za bebe i malo stariju djecu jer se tako aktiviraju mišići, a kako ste cijelo vrijeme koncentrirani samo na plivanje nećete ni biti svjesni da vježbate, što je odlična prilika za sve one koji nemaju naviku vježbati.

Dobro je što se plivanjem mogu baviti svi bez obzira na poteškoće koje bi mogli imati sa zdravljem jer se ipak radi o jednoj od najkorisnijih aktivnosti kako za kondiciju tako i za bolji osjećaj cijelog tijela. Na svakom je roditelju da sam odluči što bi bilo najbolje za cijelu obitelj i da ako želi donese odluku o tome kada će krenuti sa svojim djetetom na plivanje.

Foto: OlegD/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU