back to top

Liječenje bolnog ramena

Kad bi vodili računa o tome koliko puta dnevno pomaknemo rame, dobili bi ogroman broj. Rame je, naime, najpokretljiviji zglob. Bolno rame je dosta neugodna bol koja ograničava pokrete u ramenu. Karakteristična je za ljude nakon 40 godina života.

Uzrok boli ponekad može biti nejasan, često je to i kad se dogodi odlaganje kalcijevih soli u tetivama ramena. Rendgenskim snimanjem se utvrđuje točno stanje bolnog ramena, a liječnik često pripisuje i antibiotike kako bi se lakše podnijela bol.

Iako pacijenti misle da će mirovanjem najbrže riješiti problem boli, to nije istina jer ako se predugo čeka da se počne koristiti ramenom, postoji opasnost od tzv. “smrznutog ramena”. Zato nakon tjedna uzimanja antibiotika se preporučuje početi s vježbanjem, terapijom laserom ili udarnim valom kako bi se istegli i ojačali mišići.

Izbor terapije se prepušta liječniku, ovisno o individualnoj potrebi pojedinog pacijenta. U nekim slučajevima bit će propisana upotreba kortikosteroida, no oni se mogu jako kratko vrijeme koristiti i to u slučaju jake boli, no djeluju jako brzo.
U akutnim situacijama se pripisuje krioterapija. Postupak oporavka će biti završen u roku od 15 dana, te bi tada rame trebalo biti zdravo.

Vježbe koje su naučene na fizikalnoj terapiji bi trebalo i kod kuće ponavljati kako bi zglobovi ostali fleksibilni.

To su mahom jednostavne vježbe pa ćemo navesti 3 primjera:

1. Potrebno je uspravno stati te ruku na kojoj je bolno rame podignuti ispred sebe da bude pod kutem od 90 u odnosu na tijelo. Ruku par sekundi tako zadržimo, a onda podignemo bočno u odnosu na tijelo.

2. Druga vježba je da se sagnemo tako da ruke slobodno vise ispred tijela. Jednom rukom pravimo krugove kao da crtamo po podu. Nakon što smo nacrtali rukom 10 krugova, isto ponovimo drugom rukom.

  Što znače trnci u prstima

3. Tijelo je okrenuto prema zidu. Stavimo prste jedne ruke na zid, prstima lagano pomičemo ruku prema gore, a kad je ruka potpuno ispružena zadržimo se u tome položaju par sekundi, te nakon toga možemo spustiti ruku. Nakon par ponavljanja, promijenimo ruku.

Donosimo vam još vježbi za bolno rame. Pogledajte:

[fvplayer src=’http://vimeo.com/97422360′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/vjezbe-za-bolno-rame.jpg’]

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU