Liječenje mamurluka

Kada se izlazak s prijateljima pretvori u bančenje do jutarnjih sati s povećim količinama alkohola, jutro nakon zna biti neugodno. Osim o količini i tipu popijenog alkohola, mamurluk ovisi i o osobi, tj. neki od nas imaju gore mamurluke od drugih.

Simptome poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, pospanost i žeđi smo više-manje svi doživjeli. No zašto smo mamurni?

Jedan od glavnih uzroka mamurluka je dehidracija. Ona je glavni uzrok vaše glavobolje; tijelo potrebnu tekućinu izvlači iz mozga i likvora koji ga okružuje te tako dolazi do privremenog skupljanja tkiva. Dehidraciju možete ublažiti tako da između pića popijete koju čašu vode.

Način na koji vaš organizam metabolizira alkohol također utječe na jačinu mamurluka. Postoje dva stupnja metabolizacije alkohola: jedna grupa enzima razbija etanol u acetaldehid. Acetaldehid je bezbojna lako hlapljiva tekućina oštra mirisa i nalazi se u alkoholu, posebice vinu.

U drugom stupnju, druga grupa enzima razbija acetaldehid i pretvara ga u acetat što je više-manje ocat. Do problema dolazi jer je kod nekih ljudi drugi stupanj usporeniji i slabiji što dovodi do nakupljanja većih koncentracija acetaldehida čije su nuspojave mučnina, glavobolja i povraćanje.

Nažalost, ne postoji način da izbjegnete unošenje acetaldehida ako pijete alkohol, trebate pustiti metabolizam da ga razradi.

Okus pića također ima utjecaj na vaš mamurluk. Destilacijom i fermentacijom dolazi do dobrih i loših nusprodukata; primjerice, kod viskija i ruma dobivamo veliku koncentraciju alkohola, ali i pun okus ima utjecaj na mučninu koju ćete osjetiti jutro poslije.

Ako popijete četverostruko destiliranu votku, nećete osjećati toliko jaku mučninu kao ako popijete tamni rum.

Želite li izbjeći mamurluk ili ga ublažiti, uz alkohol popijte i koju čašu vode, ograničite unos pića i ne miješajte previše.

  Otrovne morske ribe

Ako ste ipak malo pretjerali, za doručak popijte čašu soka od naranče ili sportsko piće koje će vam pomoći nadomjestiti manjak elektrolita u tijelu te jedite „bezukusnu“ hranu kako biste podigli razinu šećera u krvi, ali ne opteretili previše želudac.

Foto: Anton Balazh/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU