back to top

Ljekovita šparoga

šparoga

Grozdasta šparoga pripada porodici obične šparoge i ima hranjivu vrijednost. Djelotvorna je u ublažavanju upalnih stanja te smirivanje iritiranih tkiva. Usprkos tome što je grozdasta šparoga odavno na glasu kao vrijedan tonik, toj je biljci posvećeno relativno malo znanstvenih istraživanja. No, srećom u novije vrijeme su se istraživanja intenzivirala pa u bliskoj budućnosti možemo očekivati neka konkretnija saznanja o svemu.

Istraživanja djelotvornosti i ljekovitosti ove biljke provedene su na životinjama još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iako su istraživanja kod životinjskih vrsta, primjerice bivola i štakora, navela na zaključak kako bi ta biljka mogla povećati proizvodnju mlijeka, kod dojilja nije pokazala takva svojstva.

Tradicionalna uloga grozdaste šparoge kao sredstva za poboljšanje probave polučila je određenu znanstvenu potvrdu. Ustanovljeno je da je u muškaraca koji su nakon obroka patili od žgaravice i probavnih tegoba, jednako djelotvorna kao primjerice metoklopramid, farmaceutska tvar koja se uobičajeno koristi u slučaju mučnine.

Grozdasta šparoga ubrzava oporavak imunološkog sustava nakon izlaganja toksičnim kemikalijama tako što potiče proizvodnju prirodnih imunoregulacijskih glasničkih molekula i štiti stanice u koštanoj srži koje stvaraju krv.

Dokazano je da razni učinci grozdaste šparoge na imunološki sustav u životinja ograničavaju nastanak ožiljnog tkiva nakon kirurških zahvata. Sva ta svojstva mogu imati važnu kliničku primjenu na ljudima, ali je potrebno obaviti daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo jesu li laboratorijska otkrića primjenjiva i na ljude.

Kako koristiti grozdastu šparogu

U obliku praha ili kapsula dostupna je u ljekarnama. U slučaju probavnih poremećaja, nakon svakog obroka uzima se žličica praha otopljenog u pola šalice toploga mlijeka.

U slučaju žgaravice ili želučanih tegoba dobro ga je pomiješati s jednakim dijelovima amalakija i sladića. Može se koristiti i za ublažavanje simptoma PMS-a ili menopauzalne navale vrućine, a tada je preporučljivo uzimati kapsule od 500 miligrama dnevno do doze od 2 grama dnevno.

  Koji su uzroci podbratka

Foto: LiliGraphie/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU