Mezoterapija – ubrizgavanje manjih doza lijekova

Šta je to mezoterapija?

Sama riječ mezoterapija ili ubrizgavanje manjih doza lijekova, naš mozak povezuje s iglama, što je i točno,  a to i je metoda koja se uz pomoć igala ubrizgava mješavina revitalizirajućih lijekova na gornji sloj kože kako bi oni dubinski djelovali.

Liječnik Michel Pistor je zaslužan za ovu metodu liječenja koja se počela primjenjivati 50-tih godina prošloga stoljeća. Terapija je individualna, a provodi se u više navrata. Mješavina koja se aplicira u kožu sastoji se od vitamina, minerala, hijaluronske kiseline i antioksidativnih sredstava, koji potiču na produkciju elastina, kolagena i međustaničnih tvari te tako štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Mezoterapija se koristila samo za sportske povrede, kod bolova, uganuća, istegnuća tetiva i degenerativnih bolesti, pa i reumatskih tegoba, a danas se ona proširila i na estetsku kirurgiju gdje je zastupljena svakim danom sve više.

Mezoterapijom se mogu tretirati razni kožni problemi, kao što su pigmentacija kože, strije, bore lica, opuštena i dehidrirana koža, bore dekoltea i vrata, pa i problem koji je danas najzastupljeniji u ženskoj populaciji, a to su masne naslage ili celulit. Tim načinom se koži vraća elastičnost, vlaga, tonus i sjaj, a mimika lica ostaje potpuno očuvana.

Iglice koje se primjenjuju u mezoterapiji su različite, znači mogu biti igličaste ili tupe, jako su tanke, a primjenjuju se prema vrsti kože i apliciranog područja koje se tretira. Ubodi nisu bolni, već se nakon tretmana može pojaviti lagano crvenilo ili otečenost, a koje se nakon par sati smiri, a kod nekih nema nikakvih nus pojava i spremni su odmah funkcionirati isti dan. Dovoljno je dodati malo šminke i eto ih u novom izdanju.

Mezoterapiju je poželjno tretirati nakon pojava bora na licu, a to će najbolje odrediti liječnik estetske kirurgije kada detaljno pregleda kožu te ustanovi što joj je potrebno da bi ju nahranio. Kod osoba s već uznapredovalim znacima starenja kože, postupak treba intenzivirati kako bi se postigli željezni rezultati, a to znači da se preporučuje u tri mjeseca, jednom mjesečno nahraniti kožu, a nakon toga svaka tri do četiri mjeseca ponoviti isti postupak.

Hrana za zdravu kožu

Osim gornje mješavine koju smo spomenuli, u tragovima se nalaze i cink, magnezij i nikal koji imaju važnu funkciju kao katalizatori energetskog procesa u stanicama. Vitamini djeluju antioksidativno i potiču mikrocirkulaciju, aminokiseline potiču stvaranju novih proteina i glukoza je namijenjena kao izvor energije za aktivne procese.

Opće je pravilo da se mezoterapija ne provodi kod trudnica, dojilja, kod osoba koje imaju herpes ili imaju dijagnosticiranu autoimunu bolest te neke druge zarazne kožne bolesti. – (Mezoterapija)

DRUGI UPRAVO ČITAJU