back to top

Migrena – simptomi i liječenje

Migrena je najčešća i najduže poznata glavobolja koja se događa čak 25 posto ljudi. Najčešće se javlja u mlađoj dobi i najteži je oblik glavobolje. Migrena je obično nasljedna te nestaje u tri četvrtine slučaja kod žena nakon menopauze. Radi se o kroničnoj bolesti koja je praćena jakim i pulsirajućim glavoboljama koje se javljaju kao napadaji u trajanju od par sati do čak i po par dana. Zahvaća obično pola glave ili lica, a prate je mučnina, povraćanje, slabost, vrtoglavica i slično.

Migrena obično započinje ujutro, a izazivaju je fizički ili psihički napori, odnosno osjetljivost tijela na nepovoljne utjecaje. Kod žena se vežu obično uz menstrualni ciklus i trudnoću. Također, migrena nastaje uslijed ili nakon stresnih događanja. Nerijetko se događa da se javlja pred kraj tjedna ili za vrijeme godišnjeg odmora kada se tijelo počelo opuštati. Migrenu može izazvati i neka hrana i pića kao što su sirevi, čokolada, rajčica, alkohol i druge. Pogoduje joj i nikotin jer sužava krvne žile, promjene vremena te hormonalna neravnoteža kod žena.

Migrena se obično češće javlja kod žena te kod onih koji žive u urbanim sredinama. Mogu je izazvati i dijete te nepravilna prehrana. Brojna znanstvena istraživanja došla su do zaključka da se češće javlja kod pretilih osoba bez obzira kojeg su spola.

Smatra se da je glavni uzrok migrene poremećaj širenja krvnih žila vrata i glave te slaba cirkulacija. Stijenke krvnih žila se počinju grčiti što dovodi do sužavanja, a nakon toga do proširenja što na kraju dovodi do bolova jer se podražuju živčane strukture.

Liječenje migrene

Nema jedinstvenog liječenja migrene, kako analgeticima tako ni fitoterapijom. Uzroci i bolovi su različiti kod svih te se liječenju mora pristupiti uz individualan pristup.

Što se tiče prirodnog liječenje, možda će vam odgovarati nešto što nekom drugom neće ili obrnuto, doze i biljke morat ćete s vremenom promijeniti i kombinirati drukčije.

Za početak morat ćete dovesti svoj život u red. Uvrstite pravilnu prehranu u vašu svakodnevnu rutinu te izbacite alkohol i cigarete. Posvetite se redovitom vježbanju, bar pola sata svaki dan, a što češće boravite i na svježem zraku u prirodi. Redovito spavajte i odmarajte.

Klasične kemijske lijekove nastojte uzimati što manje jer s vremenom mogu stvoriti ovisnost.

Kod napadaja migrene najbolje je leći i mirovati u tišini i zamračenoj sobi.

Biljni lijekovi

Kod liječenja migrene uvelike će vam pomoći biljni lijekovi. Koristite čajne mješavine stolisnika, lovora, mente, jaglaca, imele, matičnjaka, lavande, majčine dušice, anisa i vrba kore. Čaj pijte tri puta na dan do šest mjeseci.

Ove bilje idealne su za liječenje migrene jer šire krvne žile čime pospješuju bolju cirkulaciju, osvježavaju i smanjuju napetost. Neke od biljaka oslobađaju serotonin dok kora vrbe sadrži spojeve slične analgeticima te ublažava bol. Isprobajte prirodno liječenje migrene, budite uporni i nakon šest mjeseci primijetit ćete prve rezultate.

Foto: auremar/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU