back to top

Najbolja prevencija karijesa

Zubni karijes jedna je od najćešćih bolesti uopće, kod malih i velikih, u svim državama svijeta. Karijes se u osjetljive djece može razviti već ubrzo nakon prve denticije i njegova se učestalost povećava s dobi.

Znanstvena istraživanja su pokazala da s obzirom na razvoj zubi postoje tri osjetljiva razdoblja; oko sedme, oko četrnaeste godine života i u trećem desetljeću života.

Karijes se razvija postupno, a to je zapravo progresivni proces demineralizacije koji zahvaća zubnu krunu i korijen zuba. Njemu su podložniji pretkutnjaci i kutnjaci, više nego sjekutići i očnjaci jer su im površine hrapavije te su stoga pogodni za nastanak plakova i kolonizaciju bakterija.

Iako je karijes još uvijek svugdje problem i svugdje postoji, mora se primijetiti da je puno rjeđi u razvijenim zemljama zahvaljujući mjerama prevencije i svijesti o potrebi održavanja higijene usta i zdravlja zubi.

Nažalost, kod nas je navika svakodnevnog četkanja zubi još uvijek nedovoljna, čak i u djece za koju se očekuje da se zdravstvenim odgojem i prevencijom ta navika usađuje od najranijih dječjih dana.

Nije nimalo optimističan podatak da samo oko 40% dječaka u dobi od 10 do 14 godina dva puta dnevno redovito pere zube. Što se tiče djevojčica, kod njih je situacija nešto bolja, pa ih oko 60% redovito četka zube. Usporedbe radi, u Danskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, preko 80% djece je redovito u održavanju zubiju čistima pranjem 2 puta dnevno.

Sistematski pregledi u školama pokazuju da oko 30% djece ima zubni karijes. Kvarovi se najčešće nalaze na prvim trajnim zubima (šestice), koje su važne za razvoj i položaj trajnih zubiju.

Preventivne mjere za sprječavanje karijesa uključuju opću ili lokalnu primjenu preparata s fluorom, prehranu bez prevelikog unosa šećera i redovitu higijenu usne šupljine.

Radi se i na razvoju cjepiva koje bi bilo djelotvorno u sprječavanju nastanka karijesa. To bi bilo od velike pomoći za one koji se ne mogu pridržavati navedenih mjera prevencije. No, nemojte se oslanjati na cjepivo u nastanku, već intenzivno brinite o svojim zubima jer je to jedina mjera koja vam osigurava zdravlje zubiju bez karijesa! Važno je imati lijep osmijeh.

Foto: Aida/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU