back to top

Oralna higijena predškolske djece

Kao i kod svih drugih stvari dijete do šeste godine treba našu pomoć kako bi kvalitetno opralo zube. Jako je bitno da se sa svih strana operu zubići. Naravno da je to težak zadatak pogotovo ako ste u fazi da dijete inzistira da sve radi samo.

Do trenutka kada niknu svi mliječni zubi potrebno je izvježbati tehniku četkanja zubića i ispiranja paste. Najbitnije je oprati kvalitetno zube prije spavanja kako bi uklonili ostatke hrane (plak) i spriječili nastanak karijesa.

Dozvolite svom djetetu da se “igra” sa zubnom četkicom. Obvezno zajedno perite zube jer djeca imaju potrebu imitirati pokrete svojih roditelja. Nakon što je dijete opralo zubiće, uzmite četkicu i zatim vi ponovite radnju kako bi bili sigurni da su zubi kvalitetno oprani.

Nikako nemojte nakon pranja zubića dozvoliti djetetu da pije sok ili da još nešto pojede. Sve to potrebno je konzumirati prije pranja zubića, nikako nakon.

Aktivno sudjelujte u pranju zubića što duže kako bi bili sigurni da su kvalitetno oprani. Provjeravajte postupak barem do kretanja u školu, a kasnije samo kontrolirajte.

 Foto: Anita Patterson Peppers/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU