back to top

Pravilna higijena tijela

Kako treba izgledati pravilna higijena tijela?

Higijena je dio zdravstvene njege i njena primjena u svakodnevnom životu je navika civiliziranog društva. Čistoća i svježina započinju vodom i sapunom, i to svakodnevnim pranjem u toploj vodi i upotrebom nekog blagog ne jako alkaličnog sapuna koji dobro uklanja nečistoću, ali ne isušuje kožu.

Osim toga, osobe sa suhum kožom ne trebaju upotrijebljavati sapun svakog dana za sve dijelove tijela, već će dobro nasapunati ruke, noge, predio ispod pazuha, a za ostale dijelove može se upotrijebiti i neka kupka za tijelo obogaćena ulijem i ugodna mirisa.

Prečesto kupanje i pranje sapunom nije dobro za kožu jer joj oduzme previše vlage i masnoće, tako da će takva koža ranije izborati se i izgubiti na elastičnosti. Isto tako je preporučljivije upotrijebljavati tuš nego duge čiste kupke a i steći naviku da se na kraju uvijek istuširate hladnom vodom koja pospješuje cirkulaciju i povećava otpornost organizma.

Izuzetak čine vrući ljetni dani kad se preporučuje da se preko dana tušira samo u mlakoj vodi jer se na taj način najduže zadrži svježina. Nakon tuširanja se treba dobro izbrisati ručnikom, i to jednim gornji dio tijela a drugim donji, pri čemu treba voditi računa da svatko ima svoj ručnik.

Ljeti, kad se nose otvorene haljine, treba ukloniti dlačice pod pazuhom i na nogama. To ćete učiniti depiliranjem ili brijanjem, a za noge također postoje i šećerne paste za depiliranje kojima se dlake skidaju s korjenom, tako da ne rastu toliko čvrste.- (Pravilna higijena tijela)

Intimna njega

Sastoji se u prvom redu od redovitog pranja donjih dijelova tijela, i to čak nekoliko puta na dan ako je moguće, pogotovo nakon velike nužde ili nakon spolnog odnosa, a za vrijeme menstruacije treba higijeni obratiti najveću pažnju.- (Pravilna higijena tijela)

Njega nogu

Osim pranja toplom vodom, treba redovito mijenjati uloške ili tampone. Da bi se održala svježina intimnih dijelova preko dana, treba upotrijebiti dezodorans za intimnu njegu u zonama spolnog organa gdje je izlučivanje posebno jako. – (Pravilna higijena tijela)

DRUGI UPRAVO ČITAJU