back to top

Polazak djeteta u školu

Polazak djeteta u školu za svakog roditelja donosi novo iskustvo u odgoju. Školsko dvorište puno žamora. Automobili roditelja parkirani svuda uokolo. Redovi djece “prvašića” i roditelji formiraju se ispred ulaza u školu. Stariji učenici se probijaju između njih. Starija braća i sestre budućih prvašića pokušavaju ignorirati svoje roditelje i mlađu braću.

Bez obzira na to koliko je iskustvo vaše dijete imalo do sada u jaslicama i vrtiću, prvi razred je veliki korak. Vaše dijete je postalo dovoljno zrelo da krene u školu. Osnovne škole su obično i fizički odvojene od vrtića tako da zaista postoji novi prag koji treba prijeći radi ulaska u prvi razred. U djetetovom umu to je veliki pothvat. Sada postaju veliki, sada će naučiti čitati i pisati, dobit će puno novih obveza, ali i prijatelja. Sigurno se pitaju i kakva će im biti učiteljica, hoće li biti išta nalik njihovim odgojiteljicama u vrtiću?

I za roditelje je prvi razred uzbudljiv, označuje novi početak. Njihovo dijete ulazi u “pravi svijet”. Ono će biti označeno. Bit će ocijenjeno. Bit će izloženo utjecajima nad kojima roditelji nemaju kontrolu. Učitelj postaje moćna pojava u djetetovom životu. Zabrinutost roditelja o učitelju pomalo podsjeća na zabrinutost prilikom prvog susreta s odgojiteljicama u vrtiću. Kako će se odnositi prema mom djetetu? Hoće li biti pošteni? Hoće li ih moje dijete zavoljeti? Što ako moje dijete učitelja zavoli više nego nas? Što ako moje dijete neće biti uspješno u školi? Što ako ne bude nešto razumjelo? Kako će se učitelj odnositi prema njemu? To su samo neka od pitanja koja muče roditelje koji se prvi put susreću s prvim razredom.

Nemojte da vas sve to uplaši, učitelj uvijek gleda na najbolji dječji interes, a savez učitelja i roditelja mu u tome može puno pomoći. Problema će uvijek biti. Nijedno dijete nije savršeno, a ni nijedan roditelj nije savršen. Svi imaju pravo i na loš dan, tako da dajte si dovoljno vremena i potrudite se uspostaviti odnos s učiteljem.

Godinu dana prije polaska u školu, dijete u vrtiću polazi predškolu. Time dijete stječe uvid u to kako će otprilike izgleda škola. U sklopu predškole organiziraju se i posjete pravim školama i sl. Ono već sada zna hoće li i tko od njegovih prijatelja ići u istu školu kao i on. Predstavljajte školu kao novo iskustvo, gdje će moći naučiti nove stvari, upoznati nove prijatelje. Važno je da kod kuće stvorite pozitivan stav o školi, time će i vaše dijete biti manje nervozno i s uzbuđenjem će jedva dočekati prvi dan. A vi? Da, vaše dijete odrasta, ali ne brinite još uvijek je vaša mala maza.

Foto: iofoto/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU