Povišeni očni tlak

Povišeni očni tlak ili glaukom je najčešći uzrok teških oštećenja vida. Nije ga moguće liječiti, no ako se rano utvrdi, prilagođenim načinom života je moguće spriječiti napredovanje oštećenja vida. Stoga je važno doznati nešto više o glaukomu.

Glaukom, odnosno očni tlak iznad normale, može uzrokovati gubitak vida različitog stupnja. Normalni očni tlak ovisi o pravilnom protoku očne vodice, koja se neprekidno stvara i ponovno resorbira u krv, a neophodan je za pravilno funkcioniranje staklovine, leće i rožnice, a isto tako za održavanje i prehranu mrežnice.

Kakvi oblici glaukoma postoje?

Najčešći oblik glaukoma je kronični glaukom koji se razvija postupno, a uzrok mu nije točno utvrđen. Bolest obično zahvaća oba oka, a ako se ne prepozna, povišenje očnog tlaka postupno oštećuje vidni živac i mrežnicu.

Vanjski je izgled oka normalan. Najprije se pojavljuje oštećenje perifernog vida, ali se ono razvija tako postupno da ga osoba ne zamjećuje sve dok ne postane znatno. Jedini način za utvrđivanje nastanka kroničnog glaukoma je redovito rutinsko mjerenje očnog tlaka.

Postoje upozoravajući znakovi na koje valja obratiti pažnju, iako su ponekad vrlo diskretni; često mijenjanje naočala, teško prilagođavanje oka na sumrak ili mračne prostore, blaga kronična glavobolja, zamagljen i nejasan vid.

Akutni glaukom se može pojaviti u starijoj dobri, pri čemu se zbog promjena na oku sužava kut između šarenice i rožnice te je otjecanje očne vodice otežano. Povećanje tlaka se može pojaviti u obliku napadaja, posve iznenada bez ikakvih upozoravajućih simptoma, obično na jednom oku.

Kako je povezan sa širenjem zjenica, napadaj se može pojaviti u sumrak, ali i nakon nakapavanja kapi za širenje zjenica. Akutnom glaukomu sklone su dalekovidne osobe. Napadaj se pojavljuje naglo, uz jaku pulsirajuću bol u oku i fenomen duginog spektra oko izvora svjetlosti, uz naglo slabljenje ili gubitak vida, koji može biti stresan i zastrašujući. Oko je crveno, zjenice proširene, a česte u mučnine i povraćanje.

  Neraspoznavanje boja

Sekundarni glaukom je prateći simptom drugih bolesti oka kao što su sistemske bolesti ili uzimanje nekih lijekova (kortikosteroidi). Postoji i prirođeni glaukom koji se nalazi u novorođenčadi i rezultat je nedovoljne razvijenosti pojedinih struktura oka. Poremećaj je nasljedan i nužan je operativni zahva.

Za glaukom nema djelotvorne prevencije, već se osoba mora načinom života prilagoditi da spriječi daljnje oštećenje vida. Cilj liječenja je smanjiti povišeni očni tlak, a ovisno o tipu i težini bolesti to se postiže lijekovima ili operativnim liječenjem. Bolesnici bi trebali izbjegavati napor i emocionalne stresove, pušenje, neke lijekove i uzimanje velikih količina tekućine.

Foto: Rene Jansa/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU