back to top

Prijelom gležnja

Često čujete od ljudi da su imali prijelom gležnja, a evo kako se pravilno liječi.

Prijelom gležnja događa se jednako često i kod sportaša i kod opće populacije. Donji i gornji gležanjski zglob čine gležanj. Gležanj je konstantno pod velikim opterećenjem jer je dodirna točka između potkoljenice i stopala, točnije između petne kosti, goljenične kosti, gležanjske kosti i lisne kosti.

Prijelom gležnja

Prijelom gležnja nastaje kada se gležanj izvrne prema unutra ili van, a najčešće se događa prilikom prevelikog pritiska na gležanj, doskoka i kod usporavanja. Prijelom je česta ozljeda kod krivih koraka, padova i prometnih nesreća. Također, faktori kao što su prekomjerna tjelesna težina, intenzivno bavljenje sportom i nošenje neprikladne obuće povećavaju rizik za prijelom gležnja.

Prijelom ćete prepoznati po oticanju i boli, a gležanj će biti osjetljiv na dodir. Liječenje ovisi o jačini ozljede, no svakako odmah morate odmoriti nogu. Najbolje ju je postaviti u povišen položaj i hladiti hladnim oblozima te u slučaju veće boli kontaktirati liječnika.

Prijelom stopala

Stopalo je sastavljeno od 26 kostiju i svaka od tih kostiju može se slomiti. Najčešća ozljeda stopala je prijelom petne kosti. Petna kost stradava prilikom skakanja s veće visine na tvrdo tlo. Ozlijeđeno mjesto počne oticati, nastaje podljev krvi i nije moguće stajati na ozlijeđenom stopalu. Stopalo treba imobilizirati i što prije posjetiti liječnika kako bi vratio kost u prvobitno stanje.

Sljedeća ozljeda kojoj podliježe velik broj osoba je ozljeda prstiju, osobito malog prsta. Mali prst brzo zacjeljuje, no ako se ozljedi palac, dolazi do oticanja, jake boli i pojave hematoma.

Sezamske kosti su dvije male kosti koje se nalaze ispod kraja palčane kosti. Njihovu ozljedu uzrokuje skakanje na prednji dio svoda stopala (često se događa u sportovima kao što su tenis i košarka), dugo hodanje i trčanje. Za prevenciju koristite uloške za cipele koji ublažavaju pritisak na stopalo.

Prijelom gležnja
Prijelom gležnja

Liječenje prijeloma

Liječenje prijeloma sastoji se od stavljanja gipsa ili longete. Nakon skidanja gipsa ili longete, provodi se fizikalna terapija, ako je potrebno, kako bi se povećala pokretljivost gležnja ili stopala. Liječenje u nekim slučajevima traje i do nekoliko mjeseci kako bi se stopalo ili gležanj vratili u prvobitno stanje.

Kako bi rizik prijeloma stopala ili gležnja bio što manji, važno je održavati idealnu tjelesnu težinu, nositi pravilnu obuću te nositi uloške za cipele.

DRUGI UPRAVO ČITAJU